Cu puțin timp înainte de startul noului an școlar, sistemul de învățământ se confruntă cu o nouă problemă.
De teamă că se vor infecta noul coronavirus, sute de profesori din România, în special cei din rândul celor cu experiență, au hotărât să nu revină la ore și că vor să se pensioneze.
Pe lângă aceștia, acest exemplu ar putea fi urmat și de către mulți director de școli.
Mirela Vaida (foto), prezentator la „Acces Direct”, mamă de trei copii și fiică de cadru didactic, a vorbit despre criza din sistemul de învățământ, creată în contextul pandemiei de coronavirus.
„Îmi mai spun o dată oful, deși l-am mai spus și acum două-trei săptămâni când am făcut publice temerile mamei mele, un cadru didactic la o școală generală din Iași, o școală bună din multe puncte de vedere, inclusiv a utilităților.
Cu toate astea, mama mea care mai are 2 ani până la pensie, care își dorește să revină la școală, simte că toată responsabilitatea pică pe profesori, pe învățători, pe părinți și pe directorii școlilor. Asa este adevărul. Pe umărul lor cade o responsabilitate enormă, nu numai responsabilitatea de zi cu zi dintr-un an școlar normal”, a declarat Mirela Vaida, la Antena 3.
Prezentatoarea de la „Acces Direct” este de părere că, în momentul de față, școlile nu sunt echipate pentru a face față elevilor, din punct de vedere santitar.
„Părinții la clasele 1-4 sunt apropiați de dascăli, ei cumprără dezinfectate, prosoape, așa se va întâmpla și anul ăsta. La acest moment eu am vorbit cu mama care mi-a spus, noi nu avem nicio mască de la niciun Guvern, de la niciun DSP, nu avem săpun lichid, prosoape de unică folosință.
Există la 800 de elevi, cât are școala unde lucrează mama, 3 femei de serviciu. Școala este mare, o femeie de serviciu trebuie să dezinfecteze cam 10 clase, 4 toalete, plus toaleta profesorilor, plus cancelaria.
Din punct de vedere al școlii online, mama mea va face așa: îi ia pe primii 15-16 elevii din catalog, îi cheamă la școală iar apoi pe ultimii 15-16 elevi, ea având 32 de elevi în clasa a treia. În tot acest timp, ea trebuie să predea și pentru cei de acasă, dar nu există cameră web sau laptop pentru profesori sau tablete pentru copii”, a mai spus Mirela Vaida.