Potrivit surselor noastre, 17 hard-discuri de stocare sunt defecte. Este posibil ca o parte din date să fie pierdute, iar cele din back-up-ul (rezerva) de pe bandă s-ar putea să fie foarte vechi. După părerea unor specialişti, toate datele din luna februarie sunt pierdute, ceea ce înseamnă că este posibil ca nici plățile lunii să nu se poată efectua.

Şi este vorba de foarte mulţi bani, deoarece Armata are un milion de asigurați, bugetul fiind egal cu al Casei de Asigurări București.


Marți după amiaza s-a procedat la o investigare a nefuncționării sistemului OPSNAJ (Armată, Ordine Publică, Siguranță Națională și Autoritate Judecătorească), care este diferit de cel al CNAS.

Ca și în cazul sistemului civililor, nici SIUI OPSNAJ nu are contract de mentenanță, dar la militari întreținerea este asigurată de către HP gratis.

Una dintre cauzele pentru care cardurile de sănătate funcţionează cu sincope ar fi că echipamentele livrate de HP nu sunt de anvergura unei aplicații de asemenea dimensiuni. Ar fi nevoie de o fermă mult mai mare de servere, spun specialiştii consultaţi de noi.

Aceştia susţin că notele de recepție ale echipamentelor au fost însoțite de documentele de livrare pe care scria ţara de origine: China. Când le-au asamblat, pe unele echipamente producătorii uitaseră să pună sigla HP. Așa că aceștia au venit cu un set de sigle pe care le-au aplicat în locurile unde lipseau.

Guvernul Ponta a făcut plângere la DNA pentru achiziția acestui sistem, dar procurorii nu au reuşit să se agaţe de nimic. Dosarul este încă in rem.

Joi, sistemul CNAS funcţiona, dar era foarte încărcat. Specialiştii recomandă să se utilizeze intervalele orare în care încărcarea este mai mică. Adică noaptea şi dimineaţa până în ora 9.00