Sistemul de lucru toxic ucide oameni. ”Să mori pentru salariu" la muncă

Jeffrey Pfeffer, profesor de Comportament organizational la Stanford Graduate School of Business a efectuat un studiu în legătură cu stresul de la locul de muncă. Concluzia la care profesorul a ajuns nu este deloc îmbucurătoare pentru foarte mulţi salariaţi. Pe această temă Jeffrey Pfeffer a scris o carte intitulată sugestiv ”Să mori pentru salariu"

În cartea sa profesorul susține că locul de muncă ne îmbolnăvește și ajunge chiar să ne ucidă, potrivit dcnews.ro

Pentru a fi mai edificator, profesorul a dat un exemplu cutremurător în care un bărbat a decedat din cauza stresului de la serviciu.

Este vorba despre cazul lui Kenji Hamada, un bărbat în vârstă de 42 de ani care a murit după un atac de cord suferit la biroul său din Tokyo. Lucra 75 de ore pe săptămână și făcea aproximativ două ore până la birou.

Chiar înainte de moartea sa, a lucrat timp de 40 de zile consecutiv fără a se opri, iar văduva lui a declarat că Kenji era excesiv de stresat.

Acesta este doar unul dintre numeroasele exemple despre care profesorul a vorbit.

 Potrivit datelor furnizate de Pfeffer, în Statele Unite, 61% dintre angajați consideră că stresul i-a îmbolnăvit, iar 7% spun că au fost spitalizați din cauza unor motive legate de muncă. Estimările sale sugerează că stresul este legat de moartea anuală a 120.000 de muncitori americani.

Concluzia profesorului este înfricosătoare, şi anume că sistemul de lucru toxic ucide oameni.

Factorii care contribuie cel mai frecvent la stresul unei persoane sunt timpul lung de lucru, concedierile, lipsa asigurărilor de sănătate, stresul care provoacă nesiguranță economică enormă, dar și conflictele de familie, respectiv bolile.

În Statelor Unite ale Americii, conform profesorului, locul de muncă este a cincea cauză de deces. Cine se face vinovat de aceste morți? Potrivit profesorului american, angajatorii și guvernele sunt responsabile pentru că nu acționează în niciun fel.

Condițiile de muncă cauzează boli cronice, diabet sau probleme cardiovasculare.

Angajații ar trebui să aibă grijă de ei înșiși, spune profesorul.

Dar dacă un angajat pretinde condiții de muncă mai bune, este posibil să fie concediat.