Datorita progresului tehnologic, siguranta din spatiile civile, rezidentiale si industriale este un factor important si mult mai facil de realizat in colaborare cu persoane specializate. Astazi e mai usor ca oricand sa sporesti gradul de siguranta atat pentru bunuri cat si pentru persoane.
In acest articol vei observa cum functionalitatile unor camere video profesionale pot raspunde cerintelor tale in privinta sigurantei.
Paza buna inlatura primejdia rea
Supravegherea video nu mai este demult doar o simpla formula din filmele de actiune. Acum avem posibilitatea de a determina o retea de camere video care formeaza, integral, mai multe tipuri de sisteme de supraveghere.
Pentru a depista acel sistem adecvat trebuintelor tale, e important sa intelegi functiile pe echipamentelor existente in magazinele de specialitate.
Principalele tipuri de camere destinate supravegherii video
- Camere tip Bullet - Sunt acele camere cu aspect cilindric pe care ne-am obisnuit sa le intalnim in magazine comerciale, hoteluri si cladiri rezidentiale.
Acest tip de camere se poate monta cu usurinta direct in tavan sau in colturile peretilor, deoarece majoritatea folosesc un tip de montare in trei axe.
Variantele cu infrarosu au un diametru mai mare, ergonomic si potrivit spatiului de montare. Ca functie suplimentara acestea functioneaza pe baza de LED-uri IR. Exista mai multe tipuri de camere de tip bullet, inclusiv camere analogice CCTV (integrate intr-o retea de circuit inchis), camerele AHD (pe baza de cabluri) si camerele de tip TVI. Modelele AHD si TVI dispun de o rezolutie HD 1080p, dar necesita un DVR de supraveghere compatibil cu o interfata AHD sau TVI;
- Camere tip Dom - Intalnite cu precadere in sistemele de supraveghere din interiorul caselor, cazinourilor, magazinelor comerciale si restaurantelor. Fiindca se acomodeaza din punct de vedere estetic mai bine in spatiile in care sunt amplasate, sunt foarte cautate de tot mai multi beneficiari.
Datorita formei lor de cupola este dificil pentru cineva sa spuna in ce directie este orientat obiectivul camerei. Camera Dome varifocala sunt suficient de flexibile incat sa ajusteze distanta focala a obiectivului camerei foto exact in locul potrivit, la momentul potrivit.
Camerele tip Dom se monteaza pe tavan si din acest motiv sunt cunoscute si sub numele de „ochi ceresc”. Exista camere fixe si camere care pot fi manevrate de la distanta avand functia de a inregistra video imagini panoramice.
- Camere live-stream - Conceptute in special pentru monitoriza de la distanta. Pot fi instalate pe mobilier si emit semnal direct catre computer sau telefon mobil pentru emisie live-stream. Capacitatea de transmitere a informatiilor inregistrate este asigurata de optiunea de scanare vizuala atat a spatiului interior, cat si exterior.
- Camere wireless - Multumita vitezei imbunatatite a internetului si a dezvoltarii senzorilor camerelor, au devenit tot mai populare si accesibile in ultimii cinci ani.
Camerele wireless sunt integrate in sistemele automate de securizare a unei locuinte, fiind conectate la reteaua de internet. Pot trimite alerte si inregistrari video catre telefonul mobil.
Indeplinesc functiile comune majoritatii camerelor de supraveghere avansate, de la PT (pan/tilt), PTZ (pan/tilt/zoom), detector de miscare si optiune de memorare pe card.
Cum este prelucrata cantitatea de informatie video inregistrata de un sistem de supraveghere?
- Rezoluția imaginii - Rezolutia camerelor CCTV este masurata in dimensiuni verticale si orizontale si e adesea limitata de capabilitatile camerei și inregistratorului.
Sistemele CCTV utilizeaza un semnal video analogic care deriva din specificatiile televizorului. Rezolutiile NTSC (National Television System Committee) si PAL (Phase Alternating Line) sunt principalele doua formate relevante pentru reteaua o retea video performanta. Encoderele videoau capacitatea de a digitaliza informatia inregistrata de semnalele primite de la camerele analogice.
Rezolutia unei imagini analogice sau digitale este similare, dar exista unele diferente vitale in modul in care este definita de diferiti specialisti.
Intr-un sistem digital, o imagine este alcatuita din pixeli patrati. Rezolutia de astazi este definita de numarul total de pixeli din senzor sau de pixelii orizontali si verticali.
Camerele de 720p au un senzor cu cel putin 1,0 megapixeli. Rezolutia pixelului este de 1280 x 1024 (cum ar fi camera Sony de 1.3 megapixeli SNC-EM600) sau poate fi de 1280 x 800 (ca și camera de 1.0 megapixeli Axis M3004).
Camerele de 1080p au cel puțin un senzor de 2 megapixeli si se considera a fi o rezoluție mai mare.Unii producatori specifica camera lor de 3 megapixeli sau de 5 megapixeli ca si 1080p.
Camera 4K se refera de obicei la o camera cu rezolutie de peste 8 megapixeli. Are aproximativ 4.000 de pixeli orizontali.Rezolutia unei camere este definita atat de senzori, cat si de calitatea lentilei.
- Campul vizual - Cu cat mai extins este campul vizual pe care il supraveghezi cu un astfel de echipament, cu atat mai relevant este tipul de lentila al camerei pe care o utilizezi. O lentila de 92 de grade are o acoperire vizuala superioara celei de 70 de grade;
- Detectarea miscarii - Nu e nevoie ca sistemul tau de supraveghere video sa inregistreze in permanenta. Exista camere inteligente care se activeaza in mod automat prin senzori de miscare;
- Viziune infra-rosu - In lipsa unei alte surse de lumina, camerele cu vedere infra-rosu au senzori calibrati pentru redarea imaginii.
Unele camera dispun de senzori de luminadeosebit de receptivi, cu nivelul de sensibilitate exprimat in lumeni. Cu cat numarul acestora este mai mic, cu atat mai clara este informatia video inregistrata. Exista senzori capabili sa detecteze semnale termice pana la 50 de metri distanta;
- Stocarea imaginii - Unele camere stocheaza imaginea pe carduri de memorie. Aceasta e optiunea economica, dar trebie sa iti amintesti ca aceste carduri au capacitate limitata de stocare a informatii si trebuie, in unele cazuri, schimbate periodic.
Alternativele la carduri sunt hard-drive-urile (hard-ul built-in al computerului, sau un hard extern conectat la sistemul de securitate) si domeniile de stocare cloud. Acestea din urma sunt cele mai avantajoase, dar si costisitoare, fiindca presupun tipuri de abonamente cu plata;
- Sunetul - In functie de tipul de camera pentru care optezi, poti beneficia si de sunet alaturi de materialul video. Supravegherea unui bebelus poate fi mult imbunatatita cu o astfel de camera.
Majoritatea camerelor video dispun azi de un microfon incorporat, dar pentru a beneficia de un raport calitate-pret eficient e important sa decizi daca o astfel de functie e utila sau nu pentru tine;
- Sursa electrica - Sistemele de supraveghere wireless ofera o mai mare flexibilitate in privinta locurilor in care sunt amplasate. In functie de tipul de camera si nivelul de utilizare al aparatului, acesta trebuie incarcat saptamanal, odata la cateva luni, sau de doua ori pe an. Daca discutam de sisteme cablate, atunci amplasarea lor trebuie bine gandita in prealabil. De retinut ca sursa de alimentare pe care o utilizezi poate limita numarul de modele din care sa alegi.
- Respecta legile in vigoare - Verifica intotdeauna daca sistemele supraveghere video pe care le-ai instalat se afla in concordant cu sistemul legislativ existent.
Care este provocarea pentru viitorii beneficiari ai unor sisteme performante?
Diversitatea produselor de pe piata de profil conduce deseori la confuzie. Nu stim care sistem este potrivit cu spatiul vizat al propriei locuinte.
Magazinul online E-Camere.ro comercializeaza o gama variata de sisteme performante, la preturi accesibile.
Intotdeauna apeleaza la profesionisti inainte de a alege sistemul de supraveghere dorit. Pentru comenzi si consultanta tehnica, acceseaza https://www.e-camere.ro