Sistem de bruiaj împotriva copiatului

Sistem de bruiaj împotriva copiatului

Studenţii Universităţii de Vest şi cei ai Politehnicii din Timişoara au parte, din această toamnă, de o "surpriză" pusă la punct de conducerea celor două instituţii.

Astfel, pentru a descuraja copiatul la examene, rectorul Universităţii Politehnice a montat, în săli de examen, 11 aparate care bruiază semnalul telefoanelor mobile. Asta pentru că, potrivit declaraţiilor cadrelor didactice, marea majoritate a studenţilor copiază cu ajutorul telefoanelor mobile. „Mai nou, apelează la nişte dispozitive minuscule, care se lipesc în ureche, aproape de timpan, iar colegii de afară le dictează rezolvarea subiectelor“, susţine un conferenţiar de la Politehnică.

Pentru a contracara „invenţiile“ studenţilor, conducerea universităţii a achiziţionat detectoare de telefoane mobile, după modelul celor utilizate în închisori. „Detectoarele de telefoane mobile sunt fabricate în Anglia şi acţionează pe o rază de 40 de metri, indiferent de reţea“, spune rectorul Nicolae Robu. Mai mult decât atât, profesorii politehnişti au inventat şi un sistem care bruiază dispozitivele utilizate de studenţi pentru a copia cu ajutorul telefoanelor mobile. „Sudentul va auzi ce i se şopteşte, însă va mai auzi şi un sunet extrem de deranjant, care nu-l va lăsa să se concentreze. Scopul nostru e ca studentul să cedeze nervos şi să părăsească sala de examen. Practic e un autodenunţ“, explică mecanismul unul dintre profesorii care au pus la punct sistemul-minune. Dotări similare şi la Universitatea de Vest

După ce fostul rector a încercat zadarnic să-i prindă în flagrant pe studenţii care copiază, cu ajutorul camerelor video, noul rector al Universităţii de Vest a găsit soluţia de a câştiga bătălia cu cei care primesc note mari, fără să le merite. Rectorul Ioan Talpoş s-a inspirat de la omologul său de la Politehnică.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Ne-am planificat să achiziţionăm astfel de aparate, pentru a le folosi în timpul sesiunii. Colaborăm foarte strâns cu Politehnica, iar dacă la ei dau rezultate, înainte de prima sesiune vom avea şi noi asemenea aparate“, mărturiseşte Ioan Talpoş.