Evenimentul Zilei > Politica > Sistem anti-terorist la Aeroportul „Henri-Coandă”
Sistem anti-terorist la Aeroportul „Henri-Coandă”

Sistem anti-terorist la Aeroportul „Henri-Coandă”

Un sistem în care Guvernul Statelor Unite ale Americii (SUA) a investit circa 20 de milioane de dolari, începând din anul 2009, poate fi garanția aderării României la Spațiul Schengen.

 Este vorba despre echipamente necesare combaterii traficului cu materiale radioactive și nucleare.

România este una dintre țările în care Guvernul american a investit cel mai mult, prin programul de Detectare şi Descurajare a Contrabandei Nucleare, un program al Departamentului pentru Energie al SUA – cunoscut anterior drept Biroul pentru programul „A doua linie de apărare” – și Poliția de Frontieră „România asigură frontiera de est a UE. Am credința că, în cel mai scurt timp, vom face primul pas pentru aderarea la spaţiul Schengen cu frontierele aeriene”, a subliniat ministrul Gabriel Oprea.„Ochiul vigilent”

Alături de însărcinatul cu afaceri al Ambasadei SUA, Duane Butcher, vicepremierul român a participat, ieri, la lansarea oficială şi punerea în funcţiune a sistemului fix de detectare a materialelor nucleare şi radioactive, amplasat la cel mai important aeroprt al României: „Henri Coandă”. Butcher a anunțat că asemenea sisteme vor fi instalate și la granițele cu Bulgaria, Republica Moldova și Ucraina.