Evenimentul Zilei > International > Siria. Urmăriri cu blindate ca în „Mad Max” între americani și ruși
Siria. Urmăriri cu blindate ca în „Mad Max” între americani și ruși

Siria. Urmăriri cu blindate ca în „Mad Max” între americani și ruși

Au fost semnalate mai multe incidente între forțele americane și ruse (sau siriene), primele împiedicându-le pe cele din urmă să înainteze spre câmpurile de petrol și gaze situate în zona kurdă, în special în provincia Hassaké.

După ce a anunțat retragerea forțelor americane în nord-estul Siriei, lăsând astfel ușa deschisă unei ofensive turcești împotriva Forțelor Democrate Siriene (SDF), formate în mare parte de miliții kurzi YPG), președintele Donald Trump a indicat că va interzice interzice accesul la siturile de petrol și gaze situate în provinciile Hassaké și Deir ez-Zor grupării teroriste „Stat Islamic”  dar și la trupelor siriene și ruse.

Forțele americane vor păstra „controlul câmpurilor petroliere”, deoarece „furnizează o sursă esențială de finanțare pentru Forțele Democrate Siriene” pentru a le permite „să securizeze închisorile unde sunt dfeținuți membri ISIS și să efectueze operațiuni”, a explicat  apoi Mark Esper, șeful Pentagonului.

Cu toate acestea, din moment ce trupele americane au fost redistribuite în jurul siturilor petroliere, pozițiile pe care tocmai le-au abandonat în nord-estul Siriei nu au întârziat să fie recuperate de forțele ruse și siriene.

Și asta, pentru a efectua patrule comune cu omologii lor turci, în cadrul unui acord încheiat între Moscova și Ankara pentru a pune capăt ofensivei lansate de Turcia și auxiliarii acesteia împotriva milițiilor kurde siriene.

Rezultatul: în ianuarie și februarie, au fost semnalate mai multe incidente între forțele americane și ruse (sau siriene), primele împiedicându-le pe cele din urmă să înainteze spre câmpurile de petrol și gaze situate în zona kurdă, în special în provincia Hassaké , pe autostrada M4, care servește ca linie de demarcație între cele două tabere.

„Aceste acțiuni fac parte din încercările americane de a submina rolul Rusiei în nord-estul Siriei și de a-i împiedica pe ruși să folosească autostrada M4 în regiune, cu excepția cazurilor în care se îndreaptă spre zonele de frontieră cu Turcia”, a explicat Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului.

Apoi, lucrurile păreau să se calmeze. Sau cel puțin, numărul incidentelor raportate a scăzut. Până în această vară, în iunie.

CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.