După ce a anunțat retragerea forțelor americane în nord-estul Siriei, lăsând astfel ușa deschisă unei ofensive turcești împotriva Forțelor Democrate Siriene (SDF), formate în mare parte de miliții kurzi YPG), președintele Donald Trump a indicat că va interzice interzice accesul la siturile de petrol și gaze situate în provinciile Hassaké și Deir ez-Zor grupării teroriste „Stat Islamic”  dar și la trupelor siriene și ruse.

Forțele americane vor păstra „controlul câmpurilor petroliere”, deoarece „furnizează o sursă esențială de finanțare pentru Forțele Democrate Siriene” pentru a le permite „să securizeze închisorile unde sunt dfeținuți membri ISIS și să efectueze operațiuni”, a explicat  apoi Mark Esper, șeful Pentagonului.

Cu toate acestea, din moment ce trupele americane au fost redistribuite în jurul siturilor petroliere, pozițiile pe care tocmai le-au abandonat în nord-estul Siriei nu au întârziat să fie recuperate de forțele ruse și siriene.

Și asta, pentru a efectua patrule comune cu omologii lor turci, în cadrul unui acord încheiat între Moscova și Ankara pentru a pune capăt ofensivei lansate de Turcia și auxiliarii acesteia împotriva milițiilor kurde siriene.

Rezultatul: în ianuarie și februarie, au fost semnalate mai multe incidente între forțele americane și ruse (sau siriene), primele împiedicându-le pe cele din urmă să înainteze spre câmpurile de petrol și gaze situate în zona kurdă, în special în provincia Hassaké , pe autostrada M4, care servește ca linie de demarcație între cele două tabere.

„Aceste acțiuni fac parte din încercările americane de a submina rolul Rusiei în nord-estul Siriei și de a-i împiedica pe ruși să folosească autostrada M4 în regiune, cu excepția cazurilor în care se îndreaptă spre zonele de frontieră cu Turcia”, a explicat Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului.

Apoi, lucrurile păreau să se calmeze. Sau cel puțin, numărul incidentelor raportate a scăzut. Până în această vară, în iunie.

CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE