Siria îşi încordează muşchii în faţa Occidentului

Siria îşi încordează muşchii în faţa Occidentului

Armata siriană a mai luat în vizor un avion turcesc, la doar o zi după ce doborâse altul. Experţii susţin că regimul Assad face astfel o demonstraţie de forţă la adresa NATO.

Liderii occidentali au condamnat în termeni fermi doborârea, vineri, de către armata siriană a unui avion militar turcesc, în timp ce membrii NATO se reunesc astăzi pentru a discuta despre incidentul pe care Turcia îl consideră "un act ostil". UE, care a adoptat ieri noi sancţiuni împotriva regimului sirian, a cerut guvernului de la Ankara să se abţină de la orice replică militară. Încă un incident

Între timp, un nou incident aerian între Siria şi Turcia, care nu a făcut nicio victimă şi nicio pagubă materială, s-a produs deasupra Mării Mediterane. Un avion Casa CN-235 de căutare şi salvare al armatei turce care participa la căutările celor doi piloţi ai aparatului F-4 doborât vineri a fost luat în ţinta unui sistem de apărare sol-aer sirian, ultima etapă înaintea deschiderii focului. Nu se ştie deocamdată dacă aparatul de zbor se afla în spaţiul internaţional sau în cel sirian. Turcia şi-a informat imediat aliaţii din NATO în legătură cu acest nou incident.

Potrivit oficialilor de la Ankara, avionul doborât vineri se afla în spaţiul aerian internaţional când a fost lovit. Turcia a recunoscut că avionul a intrat pentru scurt timp în spaţiul aerian al Siriei, dar susţine că a fost doborât la circa 15 minute după ce a revenit în spaţiul internaţional. Cei doi piloţi turci sunt în continuare daţi dispăruţi.

Ne puteți urmări și pe Google News

Atac-avertisment

Experţii avertizează că atacul lansat vineri de Siria demonstrează că regimul lui Assad dispune de capacităţi militare semnificative şi ar fi doborât avionul turcesc tocmai pentru a avertiza Occidentul faţă de o eventuală intervenţie armată în ţara arabă.

O altă ipoteză este că NATO a trimis special aparatul turcesc pentru a testa sistemele siriene antiaeriene. Assad este însă părăsit de membri din eşalonul superior al armatei, ieri circa 35 de militari, dintre care un general şi doi colonei, fugind peste graniţă în Turcia. În total, 13 generali sirieni au dezertat până acum. <iframe width="633" height="315" src="http://www.youtube.com/embed/dX9erqb-75I?rel=0" frameborder="0" allowfullscreen></iframe> Citiţi şi:

  • Turcia ameninţă Siria cu represalii