Editura Evenimentul si Capital

Siria, Idlib. Un Sarajevo pentru Al Treilea Război Mondial? Editorial de Iulian Chifu

Autor: | | 0 Comentarii | 3279 Vizualizari

Provincia Idlib din Siria a devenit epicentrul confruntării pentru Siria și, totodată, epicentrul intereselor pentru controlul întregului Orient Mijlociu.

După întâlnirea tripartită ratată de la Teheran, între Rusia, Turcia și Iran – așa numitul format Astana – a devenit foarte clară miza părților aflate în conflict dar și poziționările diferiților actori de pe teren. Iar Idlib-ul, prin postura sa de regiune unde se intersectează interesele și prezența militară directă a tuturor actorilor globali și regionali majori, se anunță un adevărat Sarajevo pentru lansarea confruntării unui al Treilea Război Mondial, derulat în provincia siriană, acolo unde orice incident poate escalada și arunca în aer relații deja tensionate între actorii din regiune: SUA, Turcia, Rusia, Iran, cu precădere.

Rusia a pierdut definitiv Turcia, aliniată cu aliatul american cu care patrulează împreună în Manbij, dar și cu care împărtășește ideea că orice atac asupra provinciei e un atac asupra intereselor americane și turce, asupra pozițiilor de plecare în viitoarele negocieri ale păcii din Siria și a pozițiilor de putere în Orientul Mijlociu. Erdogan rămâne formal blocat în trilaterală, spațiul de angajare cu Rusia și Iran, dar refuzul abrupt primit pentru o formulă de încetare a focului și condițiile imposibile pe care trebuie să le realizeze pe teren îi arată adevărata poziție în trilaterală, de perdant, pe seama căruia se fac jocurile. I se cere imposibilul pentru respectarea minimelor sale interese: despărțirea civililor de combatanți, ai opoziției pe care o susține de islamiștii din Tahrir al-Sham, care rămâne cea mai puternică organizație din zonă, cu circa 10.000 de combatanți între care jumătate luptători străini din grupul Hurras al-Din, legat de fostul Front al Nusra, afiliat Al Qaeda.

Între timp, pe teren au început bombardamentele în sudul provinciei, bombardamente purtate de trupele ruse și pro-Assad, cu aviația și artileria. Deja peste 30.000 de oameni au părăsit ariile bombardate, iar începutul violenței a determinat o reuniune de urgență, a doua în 4 zile, pe tema situației din Siria, în Consiliul de Securitate al ONU. Iar acuzațiile sunt extrem de clare: ambasadorul SUA la ONU, Nikky Halley, a acuzat Rusia, Iranul și regimul al Assad că nu se gândesc la o soluție politică pentru Siria, ci acțiunea lor vizează pur și simplu actul egoist și laș de a distruge militar provincia, spre a o prelua la zestrea lui Al Assad, indiferent de suferințele create și de baia de sânge produsă.

Acțiunea din Idlib nu e deloc ușoară. Trupele rebele de pe teren reunesc toate categoriile de oponenți ai lui Al Assad care nu au fost de acord să-i recunoască autoritatea, ba au ales să se mute fie și a patra oară în cei 7 ani de război, în zona liberă. Fiind ultima provincie sub control rebel – punem aici deoparte zona kurdă din Estul Eufratului, unde Forțele Democratice Siriene, susținute de SUA, controlează regiunea – bătălia se anunță sângeroasă, mai ales că aici se află de două ori mai multă populație ca înainte de război, cu peste 1,5 milioane de refugiați și un million de copii din cei 3 milioane de locuitori actuali. Atacul de orice factură în această zonă de dezescaladare, de deconflictualizare, menită să fie una stabilă, fără război direct, până la negocierea păcii, ar duce la o baie de sânge, act costisitor și pentru Rusia.

Cine este mama NATURALA a lui Victor Dancila, fiul infiat de premierul Romaniei

Pagina 1 din 2
Tag-uri: siria, idlib, razboi, mondialStirile zilei

Alte articole din categoria: Opinii EVZ

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI