În Siria este IADUL pe PĂMÂNT, spun medicii. Este cel mai mare dezastru umanitar după al Doilea Război Mondial. VIDEO impresionant cu strigătele unui băiețel ajuns la spital după bombardamente
- Simona Stupar
- 2 decembrie 2016, 16:34
Mirosul de sânge este peste tot în Siria, spun doctorii din zonele asediate, aflate acum sub controlul rebelilor, în timp ce forțele guvernamentale, care-l susțin pe Bashar al-Assad accelerează campania brutală, înainte de schimbarea administrației în SUA.
Alep experimentează „coborârea în iad” în contextul avertizărilor că orașul ar putea fi martorul unuia dintre cele mai mari masacre care au existat de la Al Doilea Război Mondial încoace, în timp ce trupele președintelui Assad continuă ofensiva dură asupra orașului.
După patru luni de asediu și bombardamente, care au adus estul Alepului în genunchi, civilii fug peste frontieră, cu miile, pentru a scăpa de regimul lui Assad și încercările lui de a învinge rebelii pentru totdeauna.
Armata siriană, susținută de ruși și de miliții aliate, a avut obținut victorii în zonă, iar mii de oameni din zonă au fost nevoiți să plece, a anunțat ONU, care a precizat că localnicii nu știu încotro să se îndrepte pentru a fi în siguranță, pentru că linia frontului se mișcă repede, iar rebelii încearcă să mențină controlul asupra cartierelor-cheie ale orașului, scrie The Independent.
Înainte de reuniunea Consiliului de Securitate al ONU, de la New York, ambasadorul francez Francois Delattre a avertizat: „Franța și partenerii săi nu pot rămâne în liniște în fața a ceea ar putea fi unul dintre cele mai mari masacre ale populației civile de la Al Doilea Război Mondial!.
Între timp, Rusia a anunțat că loviturile aeriene ale regimului și atacurile la sol asupra estului Alepului au reușit să „elibereze” zona.
„Jumătate din terirtoriul din estul Alepului, ocupat de militanți în ultimii ani, a fost complet eliberat”, a spus un purtător de cuvânt al Ministerului Apărării de la Moscova, generalul maior Igor Konashenkov.
„În plus, mai mult de 80.000 de sirieni au fost eliberați, zeci de mii de copii. Mulți au primit pentru prima dată apă, alimente, medicamente din partea centrelor umanitare rusești”, a spus el. În opinia oficialului de la Moscova, occidentalii nu văd adevărata situație din Alep, „fiind surprinzător de orbi”.
Activiștii de la fața locului au condamnat, însă, ceea ce numesc „tăcerea continuă a politicienilor din Occident în fața a ceea ce un purtător de cuvânt al Programului Hrană pentru oameni a descris ca fiind o coborîre lentă în iad”.
Doctorul Abdul, care lucrează într-un spital improvizat, a declarat că serviciile medicale distruse din estul Alepului (unde mai sunt doar circa 30 de medici) luptă din greu să facă față situației actuale.
Aproximativ 250.000 de oameni sunt, încă, prinși în interiorul orașului Alep, și nu reușesc să scape de acolo.
Înregistrarea video impresionantă în care un băiețel disperat întreabă medicii dacă va muri, după un atac cu gaze chimice în Siria.