Franța va lua măsuri „în următoarele ore” pentru a asigura siguranța personalului militar și civil francez prezent în nord-estul Siriei, unde armata turcă și-a intensificat ofensiva, a declarat palatul Elysee, după un consiliu de apărare în format strâns organizat duminică.

Acest anunț vine la câteva ore după ce Statele Unite- Franța fiind unul dintre principalii săi aliați în lupta împotriva grupării Statului Islamicdin Siria și Irak- au anunțat retragerea a 1.000 de trupe suplimentare din nord-estul sirian, scrie AFP.

Câteva sute de membri ai Forțelor Speciale franceze își desfășoară activitatea în regiune în strânsă colaborare cu milițiile kurde, care sunt ținta ofensivei lansate miercuri trecute de Turcia. Membri ai organizațiilo rumanitare franceze sunt și ei prezenți în zonă.

Franța condamnă „în termeni cei mai fermi” ofensiva turcă și își va intensifica eforturile diplomatice pentru obținerea încetării focului, a transmis palatul Elysee.

Ankara vrea să creeze o „zonă de securitate” în regiunea de frontieră turco-siriană pentru a îndepărta miliția kurdă și a transfera acolo câteva milioane de refugiați sirieni.

Oficialii francezi au declarat că retragerea trupelor americane din nord-estul Siriei va obliga forțele franceze să părăsească zona, având în vedere importanța sprijinului logistic american.

Ofensiva efectuată de armata turcă este aproape de zona în care sunt deținuți de către grupările kurde zeci de combatanți francezi ai ISIS și familiile lor.

Franța se teme că jihadiștii francezi profită de luptele din regiunea de frontieră turco-siriană pentru a se întoarce pe teritoriu francez și a pregăti noi atacuri teroriste