Departamentul de Stat al SUA a dezvăluit presei câteva imagini din satelit, cu ceea ce susține că ar fi complex penitenciar Saydnaya, la nord de Damasc.

Imaginile au fost surprinse în perioadele aprilie 2017, aprilie 2016, ianuarie 2015 şi august 2013 și înfățișează ceea ce anchetatorii numesc ”închisoarea principală” și ”crematoriul probabil.”

”Deși numeroasele atrocităţi ale regimului sunt bine documentate, noi credem că construirea unui crematoriu este o tentativă de disimulare a amplorii crimelor în masă comise la Saydnaya”, a declarat adjunctul interimar al secretarului de Stat încărcinat cu Orientul Mijlociu, Stuart Jones, potrivit Digi24.ro.

Diplomatul american explică într-o fotografie clădirea, despre care se presupune că ar fi crematoriu, având zăpada topită de pe acoperiș, una dintre dovezile care întăresc această ipoteză.

”Regimul sirian a început în 2013 să modifice o clădire din complexul Saydnaya pentru (a face) ceea ce noi credem că este un crematoriu”, a precizat Jones.

Citând ONG-ul Amnesty, el a apreciat că ”între 5.000 şi 11.000 de persoane au fost ucise la Saydnaya între 2011 şi 2015”, adică ”50 de crime pe zi”.