Academicianul Cicerone Rotaru, specialist în protecţia mediului înconjurător şi singurul român membru al Academiei Agricole a Franţei, a fost omagiat joi, 21 iulie, la Ambasada României de la Paris cu ocazia împlinirii vârstei de 90 de ani. Recepţia a avut loc în prezenţa ambasadorului Luca Niculescu, dar şi a mai multor distinşi invitaţi români şi străini.

Cu această ocazei, eminentului profesor i-a fost acordată din partea Centrul Cultural-Social Viseu de Sus – Diploma de excelenţă pentru contribuţia de excepţie în protejarea şi cercetarea mediului înconjurător şi a patrimoniului natural al Munţilor Maramureşului.

Stabilit în Franţa din 1967,  pe când avea aproape 50 de ani, Cicerone Rotaru şi-a continuat activitatea de cercetător şi a acumulat merite deosebite în domeniul forestier, în ecologie, în învăţământul superior silvic şi în crearea unor conexiuni între silvicultura românească şi cea de peste hotare. 

Românul a primit numeroase ordine şi medalii pentru activitatea sa: este membru titular al Academiei de Stiinte din New York,  membru corespondent al Academiei de Agricultura a Frantei, de doua ori doctor honoris causa, Cavaler al Ordinului National de Merit al Frantei, Ofiter al Ordinului National "Serviciul Credincios" al Romaniei şi Ofiter al Ordinului de Merit Agricol al Frantei.

De asemenea, Cicerone Rotaru este cetăţean de onoare al câtorva oraşe: Cetatean de Onoare al orasului Viseu de Sus şi a primit Medalia de aur al oraşului Puteaux.