Dr. Rebecca Mountain, de la Maine Health Institute for Research din Scarborough, Maine, este autoarea unui studiu care scoate în evidență implicațiile singurătății asupra bărbaților. Studiul a fost prezentat la ENDO 2023, reuniunea anuală a Societății Endocrine, în Chicago, Illinois. „Izolarea socială este o formă puternică de stres psihosocial”, a declarat Dr. Mountain într-o declarație, „și reprezintă o preocupare tot mai mare pentru sănătatea publică, în special în rândul adulților în vârstă”.
Singurătatea nu dăunează doar sănătății mintale a bărbaților, ci poate dăuna și oaselor, potrivit unui nou studiu. În timp ce izolarea socială poate avea un impact negativ asupra sănătății osoase a bărbaților, acest lucru nu este valabil și în cazul femeilor, au descoperit cercetătorii, citați de Fox News.
Ea a mai spus: „Chiar și înainte de apariția pandemiei COVID-19, care a crescut semnificativ prevalența izolării și a singurătății, cercetătorii au fost preocupați de o „epidemie de singurătate” în creștere”, după cum a raportat SWNS. Izolarea socială, a mai spus ea, este asociată cu un risc crescut pentru multe afecțiuni de sănătate, inclusiv tulburări mentale, precum și cu rate generale mai mari de boală și de deces.
„Cercetările clinice anterioare”, a spus ea, „au demonstrat că factorii de stres psihosocial și tulburările de sănătate mintală ulterioare sunt factori de risc majori pentru osteoporoză și fracturi, care afectează în mod disproporționat adulții în vârstă.” Ea a adăugat că impactul izolării sociale asupra „oaselor, totuși, nu a fost investigat în profunzime”.
Șoarecii masculi, afectați la oase de singurătate
În cadrul studiului, cercetătorii au expus șoareci adulți la izolare socială - adică un șoarece pe cușcă - sau la adăposturi grupate, cu patru șoareci pe cușcă - timp de patru săptămâni. Oamenii de știință au descoperit că singurătatea sau izolarea socială a provocat reduceri semnificative ale calității oaselor, inclusiv reducerea densității minerale osoase, la șoarecii masculi - dar nu și la șoarecii femele. Rezumatul articolului indica faptul că „șoarecii masculi izolați prezentau semne de remodelare osoasă redusă reprezentată de reducerea numărului de osteoblaste [celule care formează oase noi], a expresiei genelor legate de osteoblaste și a expresiei genelor legate de osteoclaste. Cu toate acestea, femelele izolate aveau o expresie genetică legată de resorbția osoasă crescută, fără nicio modificare a masei osoase”.
Dr. Mountain a declarat: „În general, datele noastre sugerează că izolarea socială are un efect negativ dramatic asupra oaselor la șoarecii masculi, dar este posibil să acționeze prin mecanisme diferite sau într-un interval de timp diferit la șoarecii femele.” Ea a adăugat: „Sunt necesare cercetări viitoare pentru a înțelege cum se traduc aceste constatări la populațiile umane.” De asemenea, ea a spus: „Lucrarea noastră oferă o perspectivă critică asupra efectelor izolării asupra oaselor și are implicații clinice cheie în timp ce ne confruntăm cu impactul pe termen lung asupra sănătății al creșterii izolării sociale legate de pandemia COVID-19.”
Societatea Endocrinologică este o comunitate globală de medici și oameni de știință „dedicată accelerării descoperirilor științifice și îmbunătățirii sănătății și bunăstării pacienților”, se arată pe site-ul grupului. Maine Health Institute for Research, la rândul său, sprijină și încurajează un „spectru larg de cercetare”, precizează grupul pe site-ul său, „de la cercetarea de bază în laborator până la cercetarea translațională, care lucrează pentru a aplica descoperirile de bază la probleme medicale, la cercetarea clinică, care studiază aplicarea directă a noilor medicamente, dispozitive și protocoale de tratament la pacienți, și la cercetarea în domeniul serviciilor de sănătate, care încearcă să utilizeze metode de cercetare pentru a ajuta la îmbunătățirea și evaluarea programelor de furnizare a asistenței medicale și a noilor tehnologii”.