Sanitas și Hipocrat, marile federații sindicale din Sănătate, ar putea ieși în stradă, după ce senatorii au respins toate amendamentele aduse legii care ar trebui să echilibreze salariile bugetarilor. Categorii mari de personal au fost uitate de legiutori, iar noua ierarhie a salariilor egalează angajații cu studii medii cu cei care au absolvit o facultate
Ministrul Muncii, Lia Olguța Vasilescu, a declarat, ieri, în plenul Senatului, că Legea salarizării unitare a bugetarilor are drept obiectiv „corectarea disfuncționalităților din sistem”, prin aplicarea principiului „la muncă egală, salarii egale”.
Dar dacă legea trece la fel și prin Camera Deputaților și ajunge pe masa președintelui Iohannis, la promulgare, în forma votată de senatori, „farmaciștii, psihologii și biologii, specializări pentru care ai nevoie de facultate, vor fi plătiți la fel ca infirmierele. Un manager de spital va fi mai prost plătit decât un medic. Asta în condițiile în care 80% dintre manageri sunt doctori, potrivit datelor INS. De ce ar mai vrea să fie manageri? Apoi, raportul dintre salariul „medicului” și cel al „asistentului medical” a fost rupt, doctorul urmând să câștige de trei ori mai mult decât asistentul. Și vă pot da astfel de exemple la nesfârșit! Legea salarizării numai unitară nu e!”, a ecplicat, pentru EVZ, Iulian Pope, prim-vicepreședintele Federației Sanitas.
Le-au respins toate amendamentele
„Niciunul din amendamentele noastre nu a fost acceptat. Degeaba am purtat acele discuții la Ministerul Muncii și la Comisiile din Senat, pentru că din proiectul de lege sunt, în continuare, „uitate” categorii mari de personal. De asistența socială nu se vorbește!”, mai spunea liderul sindical.
„Nu comunică, nu ascultă, nu înțeleg sau nu vor să înțeleagă. Avem o serie de probleme grave sesizate în ceea ce privește gărzile, ca durată și plată, responsabilitatea plății veniturilor ce revine exclusiv angajatorului, discriminarea categoriilor de personal din sistemul sanitar. (...) Toate creșterile și modificările vor intra în vigoare de la 1 ianuarie 2018, dar numai pentru medici și asistenți medicali, ca și cum celelalte categorii de personal nu ar merita aceleași drepturi. Am propus aplicarea legii pentru întreg personalul, dar amendamentul a fost respins”, arată, într-un comunicat, Ion Cotojman, președintele Federației Sindicale Hipocrat.
Plafonarea sporurilor, o altă capcană
O altă mare problemă a proiectului de lege este plafonarea sporurilor la 30% la nivelul angajatorului și nu a ordonatorului de credite. Practic, nu vor decide primăriile sau consiliile județene, proprietari ai spitalelor de la descentralizarea din 2011, ci va rămâne la latitudinea conducerii unui spital ce sporuri acordă, în funcție de câți bani are în buget. Asta în condițiile în care, aceeași lege, elimină și plafoanele minime pentru sporuri.
„Dacă acum avem un spor de 45 până la 85% pentru grupele de risc, noua lege elimină pragul minim de 45%. Mai mult, dacă în acest moment medicul primește un spor de gardă de 75% în cursul săptămânii și de 100% sâmbăta, duminica și în sărbătorile legale, prin noua lege se consideră că medicul poate primi oricăt PÂNĂ la 75%, respectiv 100%”, aratau reprezentanții Hipocrat.
Sporurile vor fi infime
„Aici e capcana cea mai mare. Eliminând plafoanele minime, sporurile vor putea fi și de 1% sau de 0,1%, dacă spitalul n-are bani. Pot să dea spor și de un leu! Și nu vei putea spune că nu s-a acordat”, explica Iulian Pope, liderul Sanitas. El a anunțat că joi, Consiliul Național al Sanitas se va întruni pentru a discuta ce să facă în continuare, „dar la cât de nemulțumiți suntem, nu vă ascund că e posibil să decidem să ieșim în stradă. Nu vom înghiți nedreptățile”. La rândul ei, Federația Hipocrat a anunțat deja că, în aceste condiții „mișcările de protest sunt inevitabile. Fapt care poate merge până la blocaje în desfășurarea activității”.
PNL, PMP și USR au cerut consultări extinse
La Senat, în favoarea propunerii legislative inițiate de 205 parlamentari, PSD și ALDE, au votat 85 de senatori, 12 s-au abținut și 10 au fost împotrivă. S-au opus senatorii PNL, PMP și USR, care doreau ca, înainte de a fi aprobată, legea să fie discutată cu toți actorii implicați. „Evident că nu suntem mulțumiți. Legea salarizării unitare a ajuns să fie impropriu numită unitară, pentru că în primul rând s-au creat discrepanțe salariale între aceleași categorii salariale și nu sunt respectate principiile de echitate și de performanță pe care ar trebui să le asigure, în realitate, o lege a salarizării unitare. (...) Apoi, prin acest proiect se taie unele salarii din administrația publică locală și nu numai”, a declarat Raluca Turcan, președintele interimar al PNL.