Republica Moldova pare să vrea s-o apuce pe aceeași cale de măsuri socialiste precum România, prin impunerea unor majorări artificiale a salariului minim. Confederația Națională a Sindicatelor din Republica Moldova și patronatele propun majorarea salariului minim la 6.000 lei, de la 5.000 lei cât este în prezent, începând cu 1 ianuarie 2025.
Sindicatele și patronatele din Republica Moldova cer o creștere de 25% a salariului minim
Propunerea de creștere a salariului minim constă în suma de 1.000 de lei, de la 5.000 lei cât este în momentul la 6.000 lei cât ar fi de la 1 ianuarie 2025. Creșterea salariului minim pe economie în Republica Moldova în anul 2023 față de anul 2022 este de la 3.500 lei la 4.000 lei. În anul 2022, creșterea a fost de 12,5%, de la 2.200 lei la 3.500 de lei.
Salariul minim actual acoperă doar 70% din necesar
Confederația Națională a Sindicatelor din Republica Moldova și patronatele consideră că salariul minim actual asigură doar 70% din minimul de existență pentru un salariat cu un copil minor, iar economia națională, în continuare, se confruntă cu provocări în menținerea și atragerea forței de muncă.
Ministrul Muncii și Protecției Sociale, Alexei Buzu, a declarat că salariul minim pe economie a fost majorat în fiecare an și că propunerea Sindicatelor și a patronatelor este în proces de analiză.
Propunerea de majorare a salariului minim este atent analizată
Același ministru, Alexei Buzu, este îngrijorat că această creștere este prea mare și că presupuneri costuri ce nu ar putea fi acoperite din Bugetul Republicii Moldova.
„Noi examinăm minuțios această propunere. Discutăm în cadrul Guvernului, inclusiv cu colegii de la Ministerul Finanțelor. O decizie cu privire la stabilirea salariului va fi comunicată în viitorul apropiat. Noi toți suntem interesați să avem un salariu minim cât mai competitiv, dar trebuie să înțelegem că acest lucru costă, costă angajatorii, costă Guvernul. Trebuie să ne asigurăm că această creștere este una sustenabilă și legată de productivitatea din economii”, a menționat ministrul muncii și protecției sociale, Alexei Buzu.
Menționăm că, cuantumul salariului minim pe țară constituie 5 mii de lei, ceea ce reprezintă o creștere de 25% față de cel stabilit în anul 2023.