Editura Evenimentul si Capital

Sindicatele din penitenciare: “Raportul ministrului Tudorel Toader, un autodenunț pentru incompetență”

Autor: | | 3 Comentarii | 514 Vizualizari

Federația Sindicatelor din Administrația Națională a Penitenciarelor desființează bilanțul prezentat de ministrul Justiției Tudorel Toader pentru care penitenciarele „au devenit o problemă sistemică”. Sindicaliștii din sistem susțin că Tudorel Toader este un ministru "de nota 2", cu "rezultate zero" în modernizarea penitenciarelor, care trebuie demis pentru subminarea penitenciarelor.

Președintele Federației Sindicatelor din Administrația Penitenciarelor, Sorin Dumitrașcu, arată, într-un comunicat de presă, că în mandatul Tudorel Toader la Justițe cele 22 de lucrări “în execuție”, dintr-o listă de 136 de pretinse investitii în penitenciare sunt 12 in realitate. Restul sunt declarații de bune intenții. Fondurile alocate îmbunătățirii condițiilor din penitenciare sunt la un minim istoric, acest lucru fiind recent criticat chiar și de către fostul ministru al Justiției, Robert Cazanciuc.

Sorin Dumitrașcu admite că există un plan pentru crearea a 8.095 de locuri noi de cazare și de modernizare a 1.351 de locuri de cazare. “Faptic însă nu se întâmplă nimic. Penitenciarele noi de la Unguriu și Berceni, n-au trecut încă de faza de studiu de fezabilitate după 2 ani, iar în ceea ce privește finanțarea, la acest moment există doar un acord de principiu al Băncii de Dezvoltare a Consiliului Europei. După 2 ani.” Liderul sindical argumentează, pe capitole, de ce, de fapt, raportul ministrului Tudorel Toader este “un autodenunț pentru incompetență”

Siguranța penitenciarelor și a comunității în scădere

„În mandatul Tudorel Toader la Jutiție au avut loc 8.632 de incidente negative in penitenciare. A crescut numarul cazurilor de agresiune între deținuți (2.920) și la adresa personalului (344), autoagresiune (1.776) distrugeri de bunuri (776) și descoperire de droguri (544). S-au mai inregistrat, printre altele, 272 de cazuri de ingerari de obiecte metalice si substanțe toxice, 280 de accidentări dintre cele tipice de penitenciar și, surprinzător, 288 de accidente de muncă. Între timp, peste 15.000 de deținuți au beneficiat de reducerea cu 1/5 a pedepselor, populația penitenciarelor s-a redus temporar cu aproape 7.000 de deținuți, ca urmare a legii recursului compensatoriu. Infractorii au fost practic trimiși înapoi în comunitate, de unde peste 70% se vor întoarce în următorii ani, după ce vor face noi victime și vor produce alte prejudicii.

Politica de resurse umane, sub semnul politizării și vasalizării

În mandatul Tudorel Toader, toate concursurile pentru ocuparea posturilor vacante de director de penitenciar au fost blocate, deși au fost anunțate mai multe astfel de proceduri care s-au desfășurat parțial, dar n-au fost finalizate. Între timp, ministrul Toader controlează sistemul penitenciar prin împuterniciri chiar și peste limita legală de 1 an și aplică o politică de vasalizare și politizare sub pretextul unor modificări legislative care trenează de 2 ani. Deficitul de resurse umane rămâne unul sever, conform standardelor de personal aprobate de către chiar ministrul Justiției, fiind cu aproape 8.000 de angajați mai puțini față de necesar, situație care generează în continuare ore suplimentare care nu pot fi recuperate. Încă sunt peste 1 milion de ore suplimentare neplătite personalului din penitenciare, chiar dacă din aprilie 2018 a început plata orelor suplimentare curente ca urmare a acțiunilor sindicale.

Sistemul penitenciar, subminat în mandatul Tudorel Toader

Doliu URIAS in lumea filmului! S-A STINS in urma cu putin timp... Vestea a fost un SOC pentru TOTI

Pagina 1 din 2

Stirile zilei

Alte articole din categoria: Justiţie

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI