Statele europene ar trebui să adopte o săptămână de lucru de patru zile pentru a-și ajuta economiile să-și revină după pandemia de coronavirus.
Mai mulți politicieni de stânga și reprezentanți ai centralelor sindicale din întreaga Europă au semnat o scrisoare în care solicită o săptămână redusă de muncă, de patru zile. Documentul a fost trimis premierului Marii Britanii, Boris Johnson, cancelarului german Angela Merkel, prim-ministrului spaniel, Pedro Sanchez, precum și altor lideri europeni.
În document se arată că modelele de lucru trebuie regândite, în contextul actual, al pandemiei de coronavirus. În opinia semnatarilor scrisorii, acest fapt ar avea efecte pozitive și asupra eforturilor de combatere a crizei climatice. Aceasta deoarece printr-o regândire a programului de lucru, s-ar putea reduce și consumul de energie.
„De-a lungul istoriei, programul redus de lucru a fost folosit în vreme de criză şi de recesiune economică. Pentru progresul civizilaţiei, a sosit momentul să profităm de această oportunitate pentru a merge spre săptămâna redusă de lucru”, susțin semnatarii scrisorii.
O idee care capătă contur
Trebuie spus că în ultimii ani, propunerile de instituire a unei săptămâni de lucru redusă la patru zile a atras atenția și a suscitat un interes din ce în ce mai mare din partea companiilor. Analizele acestora arată că aplicarea unei astfel de măsuri ar contribui la creşterea productivităţii, dar şi la o mai bună sănătate mintală a angajaţilor.
O cercetare recentă, data publicității în Marea Britanie arată că un program redus de lucru în sectorul public ar putea duce la crearea a peste 500.000 de noi locuri de muncă, și ar ajuta la limitarea șomajului. Potrivit specialiștilor, un astfel de program redus de lucru ar avea mai multe avantaje, la fel ca și munca de acasă.
În vara trecută unul dintre cele mai mari sindicate din Germania, IG Metall, propunea introducerea unei astfel de măsuri, reducerea săptămânii de lucru de patru zile, pentru a salva mii de locuri de muncă din sectorul auto.
Marile grupuri de afaceri sunt contra
Pe de altă parte, ideea nu este agreată de mai multe grupuri de afaceri și de politicienii de centru dreapta care susțin că o astfel de măsură, reducerea timpului de lucru la 4 zile pe săptămână ar fi un pas într-o direcție greșită. Mai mulți economiști de dreapta susțin că munca mai puțină s-ar repercuta și asupra nivelului de trai al lucrătorilor.
Măsura de reducere a săptămânii de lucru este contestată și de reprezentanții companiei Volkswagen care susțin că nu văd necesitatea introducerii acesteia, în fabricile pe care le deține pentru protejarea locurilor de muncă.