Sindicaliștii s-au înțeles cu Paleologu

Sindicaliștii s-au înțeles cu Paleologu

Sindicaliştii din ramura cultură afiliaţi la Blocul Naţional Sindical anunță printr-un comunicat că au decis să anuleze pichetele de protest programate să aibă loc azi, în Bucureşti şi în principalele oraşe din ţară.

Reprezentanţii Federaţiei Artiştilor Interpreţi din România - FAIR, ai Uniunii Sindicatelor din Instituţiile de Spectacole - USIS şi ai Federaţiei Sindicatelor din Bibliotecile din România – FSBR au ajuns ieri la un acord cu reprezentanţii Ministerului Culturii pe marginea Hotărârii de Guvern 1672/2008.

Potrivit acestui acord, Ministerul Culturii şi-a luat angajamentul să facă demersurile necesare pentru ca HG 1672/2008 să fie suspendată în regim de urgenţă. În acelaşi timp, oficialii MCC vor promova o variantă de hotărâre de guvern agreată cu partenerii sociali în locul celei ce va fi suspendată.

HG 1672/2008 (prin care s-au aprobat Normele metodologice de aplicare a Legii 353/2007 – Legea instituțiilor de spectacol) a fost unul dintre motivele care i-au scos în stradă pe sindicaliştii din cultură la începutul anului. FAIR, USIS şi FSBR au protestat împotriva acestei Hotărâri de Guvern şi au cerut suspendarea ei întrucât consideră că afectează grav drepturile personalului artistic, tehnic şi administrativ de specialitate din instituţiile de spectacole şi concerte.

Ne puteți urmări și pe Google News

Negocierile purtate în ultima săptămână au condus la o soluţie amiabilă în ce priveşte acest punct de pe lista de revendicări, iar sindicaliştii afiliaţi la BNS au decis să renunţe la protestele de stradă.

În perioada următoare FAIR, USIS şi FSBR vor încerca să soluţioneze pe calea dialogului şi restul problemelor grave cu care se confruntă ramura cultură.

Printre punctele nerezolvate încă se numără situaţia Operei Naţionale şi problemele cu care se confruntă Biblioteca Naţională – lipsa unor spaţii potrivite pentru desfăşurarea activităţii bibliotecilor, personalul insuficient şi dificultăţile în găsirea unui spaţiu de reabilitare depozite adecvat.

O altă nemulţumire a sindicaliştilor are legătură cu intenţia Guvernului de a descentraliza activităţile specifice culturii. În opinia FAIR, USIS şi FSBR, descentralizarea propusă de partea guvernamentală nu este oportună pentru un domeniu cum este cultura, un domeniu ce are nevoie de un set de politici integrate, gestionate şi implementate ca parte a unei strategii naţionale unitare.