După aproximativ două oră de proteste, sindicaliştii au intrat la o nouă rundă de negocieri cu ministrul Muncii, Marian Sârbu. Potrivit declaraţiilor acestuia, făcute înaintea începerii discuţiilor cu reprezentanţii sindicatelor, urmează ca astăzi să fie finalizată ordonanţa privind sporurile salariale.
Marian Sârbu a anunţat că, după întâlnirea de astăzi, ordonatorii de credite vor negocia cuantumul sporurilor cu sindicatele. Vicepreşedintele "Cartel Alfa", Octavian Luca, a declarat că 4.000 de sindicalişti pichetează prefecturile din toată ţara, urmând ca mâine să se stabilească un program al acţiunilor de protest, în cazul în care discuţiile de la Ministerul Muncii vor eşua din nou.
Octavian Luca a mai spus că reprezentanţii "Cartel Alfa" se opun adoptării ordonanţei de urgenţă în forma actuală, fiind convinşi că vor exista şi noi restricţii impuse de FMI.
Restricţii FMI
"FMI întotdeauna a impus restricţii de administrare a bugetului şi întotdeauna când am avut un acord cu FMI s-au redus drastic cheltuielile şi am pierdut locuri de muncă", a declarat Luca.
Valer Suciu, preşedintele Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Administraţie (FNSA), a declarat că, "dacă ordonanţa de urgenţă se aplică, vom asista la reduceri de personal, la diminuarea veniturilor salariale", deşi "Guvernul, prin măsurile anticriză, s-a angajat să menţină puterea de cumpărare şi locurile de muncă şi chiar să creeze noi locuri de muncă".
Suciu a susţinut că respinge, în totalitate ordonanţa de urgenţă privind sporurile şi cere Ministerului Muncii să înceapă, de urgenţă, discuţiile privind elaborara legii pentru sistemul unitar de salarizare.
Proteste la prefecturi şi sediile PSD şi PD-L
Sindicaliştii din educaţie, administraţie, sănătate şi poliţie, afiliaţi Confederaţiei Cartel Alfa au pichetat sediile Ministerului Muncii, PD-L şi PSD din Capitală şi ale prefecturilor.
Motivul protestului îl reprezintă eliminarea sporurilor şi cer Guvernului să nu adopte ordonanţa care prevede acest lucru.
Cartel Alfa şi federaţiile afiliate din sectorul bugetar care, potrivit liderilor sindicali, reprezintă peste 375.000 de lucrători din educaţie, cercetare, administraţie publică şi centrală, sănătate şi poliţie, cer Guvernului să nu adopte ordonanţa de urgenţă care prevede diminuarea drepturilor salariale ale bugetarilor.
Salariu de merit şi fond de premiere Sindicaliştii solicită acordarea, în continuare, a salariului de merit, a fondului de premiere, a indemnizaţiilor de conducere, plata orelor suplimentare şi eliminarea articolul 20 din proiectul de ordonanţă de urgenţă referitor la măsurile pe care fiecare ordonator de credit este obligat să le ia pentru reducerea cheltuielilor.
Delegaţiile sindicale au depus un document-protest la Ministerul Muncii, PD-L, PSD şi prefecturi.
În funcţie de rezultatul şi concluziile acestor întâlniri, Cartel Alfa şi federaţiile sindicale din sectorul bugetar afiliate la confederaţie vor decide, mâine, etapele următoare ale acţiunilor de protest. ŞTIRE ACTUALIZATĂ LA 15:40