FSE "Spiru Haret" arată, în scrisoarea deschisă adresată premierului şi ministrului Educaţiei, că, dincolo de gravitatea cazului de la Şcoala nr. 10 "Maria Rosetti", problema subfinanţării învăţământului rămâne.
"Aceasta nu este de ieri, de azi. Fiecare Guvern post-decembrist a încercat, pe diverse căi, să ascundă sărăcia din educaţie. Cu toate că articolul 32 alin. (4) din Constituţia României prevede că «învăţământul de stat este gratuit, potrivit legii», atât cadrele didactice, cât şi părinţii «cotizează» prin diferite metode la «bunăstarea» sistemului.
De la banala cretă, care lipseşte cu desăvârşire, şi până la mobilierul şcolar, în multe cazuri, toate sunt suportate – legal sau ilegal – de către părinţi şi cadre didactice. Acelaşi lucru se întâmplă şi cu articolul din Legea Educaţiei Naţionale, care prevede că învăţământului i se alocă anual minim 6% din PIB", se arată în documentul transmis premierului Victor Ponta şi ministrului Remus Pricopie.
FSE "Spiru Haret" consideră că, în contextul discuţiilor privind noua Constituţie, este nevoie de o dezbatere publică naţională şi pe articolele privind educaţia, iar liderii partidelor, indiferent de coloratură şi orientare, trebuie să spună deschis dacă mai susţin sau nu ca învăţământul obligatoriu să fie gratuit.

Te-ar putea interesa și: