Evenimentul Zilei > EVZ Special > Sindicaliștii de la metrou nu se lasă. Cum au reacționat la amenințările premierului Florin Cîțu
Sindicaliștii de la metrou nu se lasă. Cum au reacționat la amenințările premierului Florin Cîțu

Sindicaliștii de la metrou nu se lasă. Cum au reacționat la amenințările premierului Florin Cîțu

Sindicaliștii de la Metrou au sărit ca arși după ce Florin Cîțu a solicitat măsuri pentru recuperarea prejudiciului din ziua protestului spontan, în care au dat peste cap circulația din Capitală.

„În mandatul meu, nu voi permite să fim şantajaţi de un grup de oameni organizaţi în stil mafiot. Aşa cum e firesc, orice negociere se va face cu respectarea strictă a legii. REFORMA companiilor de stat continua”, le-a transmis Cîțu sindicaliștilor de la Metrorex, conduți de fotul PSD-ist Ioan Rădoi.

Sindicaliștii de la Metrou au reacționat imediat la mesajul premieruui Florin Cîțu.

„Domnule Cîţu, ca prim ministru ai obligaţia să asiguri bună funcţionare a metroului, şi tu, şi Drulă. Prin legea bugetului impuneţi un buget la Metrorex care va conduce la accidente si incidente grave. Sunteţi aşa de cinici. Căci doriţi să faceţi asta prind semnătura celor impuşi în C.A.

Domnule Premier, ultima adresă a salariaţilor din metrou vă cerea să mediaţi de urgenţă situaţia, vă explica că, în calitate de ministru al finanţelor publice aţi semnat un buget în 2020 cu pierderi, iar acum în 2021, aţi impus reducere cheltuielilor salariale la nivel de 2019”, se arată în postarea de pe Facebook.

Sindicaliștii de la Metrou, mesaj pentru Florin Cîțu

Sindicaliștii de la Metrou îl indică pe premier și pe ministrul Transporturilor drept responsabili pentru eventualele, viitoare incidente grave la metrou.

„Sunteți alături de Drulă, autorul moral al eventualelor, viitoare incidente grave la metrou. Cum să dai în 2020, cu mare fast, magistrala 5 de metrou în exploatare, pentru asta să aprobi angajarea de personal în 2020, pentru bună exploatare în condiţii de siguranta feroviara, iar în 2021 să ceri disponibilizarea acelor salariaţi.

Păi nu mai sunt aceleaşi standarde de calitate??! Nu mai este nevoie de siguranţa feroviară????!!!!! De aceea te considerăm cinic domnule premier. La fel și pe mândra Drulă. Oamenii nu vor uita niciodată ce faceţi acum. Nu veţi scăpa de rigorile legii. Că tot invocaţi că nimeni nu e mai presus de lege. Nimeni, deci nici voi”, au mai scris sindicaliștii.

Sindicaliștii sunt nemulțumiți și de pensii

Aceștia au comentat și afirmațiile premierului, potrivit cărora nimeni nu este mai presus de lege.

„Ok. Punem o intrebare dl. Cîțu. Dacă programul de guvernare al Guvernului Cîțu este lege, având în vedere ca e votat de Parlament la investirea Guvernului şi dacă în acest program este prevazută o creştere anuală a punctului de pensie pentru a acoperi rata anuală a inflaţiei şi minim 58,5% din rata de creştere anuală a venitului mediu brut pe economie de ce în anul 2021 nu crește valoare punctului de pensie?

Acel demnitar care se află într-o funcţie publică şi nu respectă o lege poate fi acuzat de abuz în serviciu. Cred ca organizaţiile de pensionarii ar trebui să ia foarte în serios această variantă. Cu banii ăştia care nu li se dau, deși legea obligă, ar putea să acopere jumătate din creşterea preţului la pâine din acest an”, au mai arătat sindicalițtii pe Facebook.

Declarațiile lui Florin Cîțu

Premierul Florin Cîţu a anunțat măsuri împotriva responsabililor pentru protestul de la metrou, pe care-l consideră ilegal. Premierul a solicitat recuperarea prejudiciului de la cei care se fac vinovaţi. Florin Cîțu a precizat că Metrorex trebuie să se constituie parte civilă în procesul de recuperare a sumelor. Totodată el a cerut ca salariul celor care au participat la proteste să fie redus cu o zi de lucru.

Circulaţia metrourilor a fost blocată, vineri, după ce câteva sute de angajaţi ai Metrorex au coborât pe calea de rulare. Protestul, considerat ilegal de către autorităţi, s-a încheiat vineri seară. Metrorex a depus plângere pentru terorism, iar ministrul Cătălin Drulă a sesizat DNA.

Citește și: 

Florin Cîțu cere măsuri dure după greva de la metrou