Simpozion special G.P. Vuza

Simpozion special G.P. Vuza

Vineri, la sediul Grupului pentru Dialog Social, are loc un eveniment extraordinar

De curând a apărut în Editura Vremea volumul memorialistic Însemnările unui procuror. Autorul său, George Pavel Vuza, s-a remarcat drept o figură cu totul aparte în rândul demnitarilor care au condus instituţia procuraturii.

Deţinând funcţia de prim locţiitor al procurorului general al Republicii Populare Române între anii 1954 – 1958, Vuza a fost un păstrător şi apărător al valorilor dreptăţii, libertăţii şi demnităţii într-una din cele mai întunecate perioade ale trecutului comunist. S-a opus încercărilor ministerului de interne şi ale Partidului Unic de a implica procuratura în persecutarea unor nevinovaţi.

A jucat un rol în eliberarea din închisoare a soţiei lui Lucreţiu Pătrăşcanu şi a unui grup de membri ai Partidului Social Democrat. Cu un curaj rar în epocă, a formulat în scris, în paginile unui raport elaborat în cadrul procuraturii din iniţiativa sa, acuzaţii la adresa ministrului de interne, făcându-l responsabil pentru condiţiile inumane aplicate deţinuţilor politici, prin care practic se urmărea exterminarea lor.

Volumul Însemnările unui procuror, cu o postfaţă semnată de acad. Dinu C. Giurescu, a văzut lumina tiparului la împlinirea a 90 de ani de la naşterea autorului şi a 5 ani de la dispariţia sa. Îngrijirea volumului a fost asigurată de către fiul autorului, Dan Tudor Vuza. Simpozionul George Pavel Vuza – un purtător al luminii într-o epocă a întunericului, va fi organizat cu sprijinul Ligii de Cooperare Cultural-Ştiinţifică România-Franţa, reprezentată de Ion Marin Uţă, vicepreşedintele Ligii.

Evenimentul va avea loc vineri 14 noiembrie 2008, ora 14 la sediul Grupului pentru Dialog Social (GDS) din Calea Victoriei nr. 120, sector 1, Bucuresti. Vor prezenta expuneri prof. dr. Dan Tudor Vuza de la Institutul de Matematică al Academiei Române, prof. dr. Marian Apostol de la Institutul de Fizică şi Inginerie Nucleară şi cercetătorul Constantin Petre de la Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului în România.

Ne puteți urmări și pe Google News