Cercetătorii britanici au analizat rezultatele unui studiu desfășurat de-a lungul a 12 ani și au ajuns la concluzia că, deși sunt sănătoase, legumele și fructele nu reduc riscul de boli cardiace. Este nevoie și de alte măsuri cu privire la dietă și stilul de viață.
Deşi legumele și fructele sunt benefice pentru sănătate, ele nu sunt suficiente pentru a reduce riscul de infarct sau de accident vascular cerebral, au anunţat autorii unui studiu de amploare desfăşurat în Marea Britanie, citat de BBC.
Este nevoie și de exerciții fizice, odihnă, eliminarea stresului și a grăsimilor, consum moderat de alcool sau dulciuri, dar și de renunțarea la fumat, în cazul celor care au acest viciu.
Studiu îndelungat
Noul studiu a fost realizat de cercetători de la universităţile britanice Oxford şi Bristol în colaborare cu specialişti de la Universitatea Chineză din Hong Kong. Ei au intervievat 400.000 de oameni cu privire la obiceiurile lor alimentare și la cantitățile de legume pe care le mănâncă zilnic. În medie, participanţii au spus că mănâncă cinci linguri de legume pe zi: două linguri de legume crude, trei linguri de legume gătite.
Potrivit aceluiași studiu, starea de sănătate a subiecților a fost monitorizată pe parcursul a 12 ani. „Deşi riscul de deces cauzat de boli cardiovasculare a fost cu aproximativ 15% mai mic pentru persoanele care mâncau cele mai mari cantităţi de legume - în special pentru cele care consumau multe legume crude - în comparaţie cu cele care mâncau cele mai mici cantităţi de legume, autorii studiului au considerat că acest rezultat ar putea fi explicat prin alţi factori.
Acei factori includ stilul de viaţă al participanţilor - de exemplu dacă fumau sau consumul de alcool, precum şi locurile de muncă, veniturile şi dieta generală“, au anunțat autorii studiului citați de BBC.
În concluzie, cercetătorii au spus că nu putut dovedi că simplul consum mare de legume și fructe te poate feri de boli cardiace, dacă nu este combinat și cu alte măsuri.
Concluziile studiului au fost criticate
Unii experți afirmă că astfel de studii pot duce la concluzii eronate. „Din păcate, trebuie să punem sub semnul îndoielii fiabilitatea descoperirilor obţinute prin acest studiu, din cauza utilizării unor întrebări simple, prin care autorii se aşteptau ca participanţii să anunţe o valoare medie a consumului lor de legume", a declarat Janet Cade, profesoară la Universitatea Leeds.
Un alt cercetător, Naveed Sattar, profesor de medicină a metabolismului la Universitatea Glasgow, a spus în schimb că rezultatul studiului este o bună dovadă a faptului că alimentele bogate în fibre, precum legumele, "pot să contribuie la scăderea în greutate şi la îmbunătăţirea nivelurilor factorilor de risc care cauzează boli cardiace".
Potrivit aceluiaşi profesor, concluziile studiului pot fi dezbătute, dar nu ar trebui să afecteze recomandările formulate pe scară largă privind introducerea în dietă a cel puţin cinci porţii de fructe şi legume pe zi.
De ce sunt totuși bune legumele și fructele
Potrivit recomandărilor NHS, fructele şi legume reprezintă o sursă bună de vitamine, precum acid folic, şi de minerale, precum potasiu. Ele conţin şi fibre, care contribuie la menţinerea sănătăţii tranzitului intestinal, previn problemele de digestie şi reduc riscul de cancer intestinal. Totodată, sunt sărace în grăsimi şi calorii (cu condiţia să nu fie prăjite în ulei).