Simona Halep, audiată la TAS. Scandaluri celebre de dopaj în tenis de-a lungul timpului

Simona Halep, audiată la TAS. Scandaluri celebre de dopaj în tenis de-a lungul timpuluiSimona Halep. Sursa foto: Arhiva EVZ

Simona Halep a atacat la TAS decizia luată de ITIA în cazul suspendării de patru ani pentru dopaj. Audierea are loc la Lausanne în următoarele trei zile, sportiva noastră încercând să reducă din pedeapsa primită.

În audierile de la TAS, Simona Halep este reprezentată de o echipă de avocați condusă de Howard L. Jacobs. Avocatul este cunoscut pentru cazurile în care i-a reprezentat pe Maria Sharapova și Marin Cilic, reușind să le reducă suspendările.

Simona Halep, audiată la TAS

Simona Halep speră să aibă succes la TAS și să primească o reducere a pedepsei așa cum s-a întâmplat în cazul Mariei Sharapova și a lui Marin Cilic. De cealaltă parte, ITIA este reprezentată în proces de un nume cu multă experiență în dopingul din sport. Este vorba despre Ulrich Haas, cel care a făcut parte dintr-o comisie care a anchetat dopajul din ciclism, inclusiv cazul lui Lance Armstrong.

Tribunalul de Arbitraj Sportiv (TAS) a precizat că Simona Halep nu are voie să facă declarații până la finalul audierilor de vineri, ora 16:30.

Ulterior, comisia TAS va delibera şi va pregăti hotărârea, ea urmând să conţină decizia şi motivarea acesteia.

Simona Halep, audiată la TAS. Cazuri celebre de dopaj în tenis

Tenisul nu a scăpat de scandalurile de dopaj ale sportivilor. Nume mari din acest sport au primit suspendări după ce au încălcat regulamentul internațional.

Andre Agassi (1997)

Câștigător de opt ori la Grand Slam, sportivtul a fost testat pozitiv pentru consumul de metamfetamină. Pentru această încălcare a regulamentului, Andre Agassi a fost suspendat trei luni. Pedeapsa nu a fost pronunțată oficial după ce Agassi a dat vina pentru rezultatul pozitiv pe o băutură pe care a consumat-o.

Petr Korda (1998)

Petr Korda a fost depistat pozitiv la testul antidoping în iulie 1998, la Wimbledon. A fost suspendat 12 luni începând cu septembrie 1999. S-a retras cu puțin timp înainte de interdicție.

Mariano Puerta (2003 și 2005)

Finalist la Roland Garros, argentinianul a primit o suspendare de doi ani pentru dopaj după ce a fost depistat pozitiv cu clenbuterol la Viña del Mar.

În apărarea sa, Puerta a susținut că substanța i-a fost administrată de medicul său pentru a combate astmul și că nu avea niciun efect de îmbunătățire a performanțelor. Sancțiunea a fost redusă ulterior la nouă luni de suspendare, începând din octombrie 2003, și o amendă de 5600 de dolari.

În decembrie 2005, Puerta a fost testat pozitiv din nou, de data aceasta după ce s-a aflat că a fost testat pozitiv pentru utilizarea stimulentului cardiac etilefrina, după finala din Franța din 2005 pierdută în fața lui Rafael Nadal.

Martina Hingins (2007)

Martina Hingis a fost testată pozitiv cu Benzoylecgonine, o substanță similară cocainei. ITF (Federația Internațională de Tenis) a suspendat-o doi ani pe sportivă din tenisul profesionist, care a început la 1 octombrie 2007, împreună cu pierderea clasamentului său mondial și o amendă de peste 120.000 de dolari.

Ulterior, Hingis a contestat decizia, dar fără succes. Sportiva și-a menținut nevinovăția declarând că nu a consumat niciodată cocaină. A efectuat un test privat de droguri care a dat rezultate negative.

Richard Gasquet (2009)

Richard Gasquet a fost depistat pozitiv la consumul de cocaină. Francezul a spus că ar fi putut fi expus la substanță după ce a sărutat o femeie într-un club de noapte din Miami. A reușit să scape de o condamnare.

Marin Cilic (2013)

Marin Cilic a fost testat pozitiv cu niketamidă, un stimulent utilizat pe scară largă care afectează funcția respiratorie prin creșterea fluxului sanguin și a aportului de oxigen în organism. Croatul a fost suspendat nouă luni ca urmare a nivelul redus al substanței găsită în organism.

Sportivul a spus că substanța era în tabletele de glucoză care au fost achiziționate de la o farmacie în timp ce participa la un turneu în Franța.

Marin Cilic, sportiv

Viktor Troicki (2013)

Viktor Troicki a refuzat să participe la un test de sânge obligatoriu efectuat de ITF (Federația Internațională de Tenis). Regulamentul anti-doping din 2013 prevedea că jucătorii sunt obligați să furnizeze în și/sau în afara competiției teste de sânge și urină. Sârbul a spus că este bolnav și că are și fobie de ace și din acest motiv nu a putut furniza probe de sânge. A fost suspendat 18 luni din cauza nerespectării reglementărilor antidoping.

Maria Sharapova (2016)

În 2016, Maria Sharapova era implicată într-un scandal similar cu cel al Simonei Halep după ce a fost depistată pozitiv pentru meldonium. Acesta este un medicament folosit pentru afecțiuni cardiace. Atunci, sportiva din Rusia a spus că a folosit medicamentul pe bază de rețetă timp de peste zece ani din cauza susceptibilității ei la gripă, a tratamentului pentru simptomele diabetului și a deficitului de magneziu.

Medicamentul intrase pe lista substanțelor interzise cu o lună înainte de testul pozitiv al sportivei. O investigație făcută de Curtea de Arbitraj Sportiv în octombrie 2016 a redus suspendarea sportivei de la doi ani la 15 luni după ce au ajuns la concluzia că rusoaica nu a avut intenția de a trișa.

Sara Errani (2017)

Sara Errani a fost supusă unui control în afara competiției pe 17 februarie 2017. Ea a fost testată pozitiv la letrozol, fiind suspendată timp de două luni. Sportiva a spus că a ingerat accidental substanța, conținută în medicamentul Femara, luat de mama ei bolnavă de cancer.

Agenția italiană antidoping a cerut prelungirea perioadei de suspendare. Tribunalul de Arbitraj Sportiv a decis mărirea pedepsei la zece luni.

Simona Halep (2022)

Simona Halep a fost testată pozitiv pentru Roxadustat, o substanță interzisă în tenisul profesionist. Testarea a avut loc în contextul competiției US Open 2022. Sportiva a fost suspendată de Agenția Internațională de Integritate a Tenisului, iar zilele acestea are loc ancheta la TAS.

dopaj, tenis