SILVIU SERGIU: Hrebenciuc şi Vanghelie combat corupţia

SILVIU SERGIU: Hrebenciuc şi Vanghelie combat corupţia

Viorel Hrebenciuc şi Marian Vanghelie au ajuns să controleze o instituţie a statului creată pentru a lupta cu fenomenul corupţiei.

Ionel Georgescu, omul de încredere al cuplului de iluzionişti ai politicii româneşti, a fost ales să conducă Direcţia Generală Anticorupţie (DGA), din Ministerul Administraţiei şi Internelor (MAI). E drept că pregătiseră pentru Georgescu şefia serviciului secret al MAI, însă repetatele tentative de a-l controla au fost sortite eşecului.

În lupta de gherilă pentru controlul Direcţiei Generale de Informaţii şi Protecţie Internă (DGIPI), ce a debutat în forţă la doar câteva zile după instalarea guvernului PDL-PSD, cuplul Hrebenciuc - Vanghelie a suferit înfrângeri usturătoare. În doar câteva luni, confruntarea dintre PDL şi PSD a făcut victime importante. Gabriel Oprea şi Liviu Dragnea, propuşi de PSD pentru postul de ministru de interne, au părăsit funcţia pentru că nu au executat ordinele cuplului Hrebenciuc - Vanghelie. Oprea a fost dat afară din partid pentru că l-a numit pe Virgil „Vulpea” Ardelean la şefia DGIPI. Gestul de frondă a fost considerat drept trădare a intere selor de partid, iar Oprea a fost executat rapid. Liviu Dragnea a renunţat la postul de ministru înainte de a-l numi pe Ionel Georgescu în fruntea „Doi ş’un sfert”.

Conducerea „Doi ş’un sfert” a fost preluată de Cornel Şerban. La scurt timp, el a căzut victimă scandalului de corupţie botezat de presă „afacerea Băneasa”. Procurorul care instrumenta acest dosar l-a acuzat că a făcut trafic de influenţă pentru a-l scoate basma curată pe omul de afaceri Puiu Popoviciu. Acuzat în acest dosar a fost şi Petre Pitcovici, şeful Diviziunii Operaţii din DGA. Odată pus stigmatul corupţiei asupra conducerii DGA, schimbările de la vârful direc ţiei au devenit doar o chestiune de timp. Presa centrală a relatat că, în timp ce acuzaţii în dosarul Băneasa erau audiaţi de procurori, ministrul de interne, Dan Nica, a cerut Consiliului Superior al Magistraturii să dispună încetarea mandatului celor cinci procurori ce conduceau DGA. Odată obţinut acest acord, instalarea lui Ionel Georgescu în fruntea direcţiei a devenit o simplă formalitate.   Şefia DGA nu este însă un premiu de consolare pentru Viorel Hrebenciuc şi Marian Vanghelie. Printre atribuţiile acestei structuri se numără prevenirea faptelor de corupţie de la nivelul Ministerului de Interne şi, mult mai important, de la nivelul structurilor administraţiei locale. Direcţia Generală Anticorupţie va putea lua la puricat afacerile primarilor, prefecţilor, consilierilor judeţeni şi locali şi va putea, astfel, să întoc mească dosare de corupţie în urma unei comenzi politice. Perioada de până la alegerile prezidenţiale va dovedi dacă DGA va deveni un competitor serios pentru DNA. Dacă vor începe să apară dosare de corupţie pe numele politicienilor PDL şi ale oamenilor de afaceri apropiaţi democratliberalilor nu vom avea nevoie de alte dovezi. Vom avea încă o confirmare că, în România, justiţia este subordonată puterii politice. Nimic nou sub soare...

Citiţi şi:

Hrebenciuc pune mâna şi pe DGA

Ne puteți urmări și pe Google News