Naţionala României joacă diseară, în localitatea austriacă Klagenfurt, un meci amical cu reprezentativa similară a Italiei (ora 21.30, în direct la Pro TV).

De-a lungul timpului, cele două reprezentative s-au întâlnit de 15 ori. România a învins de două ori, Italia a câştigat 10 meciuri, iar trei dispute s-au încheiat nedecis. Ultima victorie obţinută în faţa Italiei a avut loc în 1989, scor 1-0, într-o partidă de verificare disputată la Sibiu.

În 1982, la Firenze, am fost egalii campionilor mondiali

România a reuşit o "dublă" istorică împotriva Italiei, în preliminariile Campionatului European din 1984. Squadra Azzurra devenise în vara anului 1982 campioană mondială, iar la finalul anului, pe 4 decembrie, tricolorii, antrenaţi la acea vreme de Mircea Lucescu, au obţinut o remiză albă, la Firenze. Poarta naţionalei a fost apărată la acel joc de Silviu Lung, care a reuşit un meci de poveste.

Actualul secund al lui Sorin Cârţu pe banca tehnică a formaţiei CFR Cluj a rememorat ieri acel joc. "În vara anului 1982, noi eram veniţi cam de pe nicăieri. Naţionala noastră era în formare, în timp ce italienii erau campioni mondiali. E drept că am avut şi noroc, mai ales în finalul partidei, când italienii au ratat incredibil, dar fără noroc nu faci nimic. Nu spun că a fost cel mai bun meci al meu la naţională. Rezultatul a fost primit foarte bine în ţară. Am fost recompensaţi financiar, dar nu suficient, faţă de cât am fi meritat", ne-a declarat fostul internaţional.

La meciul-retur, disputat pe 16 aprilie 1983, Lung a fost înlocuit în poartă de "Ţeţe" Moraru. România a obţinut atunci singura victorie contra Italiei, într-un joc oficial (scor 1-0). "Eram accidentat la acel joc. Suferisem o disjuncţie la umăr şi am ratat un mare joc", a spus fostul portar.

El crede că ambii portari ai naţionalei, Ciprian Tătăruşanu şi Costel Pantilimon, îi seamănă ca stil. "Au calităţi de mari goal-keeperi. Cred că fiecare portar ar trebui să joace fiecare câte o repriză contra Italiei. Îmi plac amândoi. Îmi seamănă şi fizic. Sunt portari înalţi, cu gabarit. Nu pot spune că unul îi este superior celuilalt", mai zice Silviu Lung.

Răzvan Lucescu a anunţat că-l va convoca la lot pe Adi Mutu când starul va fi apt fizic.

Meci amical

România – Italia, 21.30 – PRO TV

Echipe probabile:

  • România: Pantilimon – Râpă, Tamaş, Chivu, Raţ – Torje, G. Florescu, Ropotan, Deac – Marica, B. Stancu. Antrenor: Răzvan Lucescu.
  • Italia: Viviano – Balzaretti, Bonucci, Ranochia, Santon – De Rossi, Aquilani, Mauri – G. Rossi, Diamanti, Balotelli. Antrenor: Cesare Prandelli.

Arbitru la centru: Thomas Einwaller (Austria).
Stadion: "Hypo Worthersee" – Klangenfurt.