Evenimentul Zilei > Actualitate > Silviu Biriş, despre actorie ca „hobby de lux” şi planuri în politică
Silviu Biriş, despre actorie ca „hobby de lux” şi planuri în politică

Silviu Biriş, despre actorie ca „hobby de lux” şi planuri în politică

Actorul Teatrului Naţional spune că nu se poate trăi din salariu şi vorbeşte despre alte surse de venit. Dacă va intra în politică, va da o lege drastică.

După aproape 20 de ani de scenă, Silviu Biriş, cunoscutul actor al Teatrului Naţional este dezamăgit.
El spune că meseria a devenit "un hobby de lux" şi că a descoperit succesul, artistic şi financiar, în muzică.
Actorul, care repetă pentru stagiunea de toamnă "Părinţii teribili ai lui Jean Cocteau", va lansa anul acesta primul său CD cu muzică românească de petrecere.
"În condiţiile financiare de astăzi, meseria de actor profesionist angajat într-un teatru ar trebui recalificată sau trecută la capitolul şi altele… Pentru mine a devenit un hobby de lux! Atât eu, cât şi ceilalţi actori, suntem nevoiţi să exercităm şi alte activităţi pentru a ne îmbunătăţii bugetul. Dacă aceste activităţi sunt de natură artistică, colaborări cu alte teatre sau instituţii de cultură, filme (din ce în ce mai puţine) reclame (prost plătite) este un noroc! În cazul meu, fericit de altfel, mi-am dezvoltat o altă latură artistică ce reuşeste să-mi aducă şi satisfacţie creativă şi financiară – aptitudinea muzicală. La început părea o joacă, dar succesul m-a determinat să mă iau în serios".
În urmă cu câteva luni, actorul era târât într-un scandal. El era acuzat că vrea săşi interneze tatăl cu forţa pentru a-i lua averea. "E o vorbă din bătrâni: Prietenii ţi-i alegi, dar părinţii şi rudele,nu!. Tocmai de aceea ei trebuie iubiţi şi respectaţi aşa cum sunt. Sora mea şi cu mine încercăm cu ajutorul forurilor competente să ne protejăm părintele."
Şi, cum sângele apă nu se face, iar tatăl său a făcut ceva carieră politică, ca edil al oraşului Snagov, Silviu are şi el câteva idei. Chiar dacă nu s-a hotărât încă să facă pasul, actorul are în cap câteva proiecte de legi.
"Tata la bază este artist, absolvent de conservator, cu o bogată carieră muzicală. Întâmplarea a făcut să aibă şi o scurtă carieră de edil. Faptul că a făcut parte dintr-un partid sau altul n-a fost decât o alegere obligatorie. Tata a devenit primar prima dată candidând ca independent. Şi atunci, ca şi acum, un individ nu putea ocupa o funcţie publică decât dacă era membru al unui partid, de obicei cel de la putere. Un politician autentic şi de valoare trebuie sa se ocupe strict de obiectul misiunii lui, adică susţinerea naţiunii pe care o reprezintă. Cum majoritatea politicienilor noştri sunt implicaţi în probleme de natură administrativă cu iz personal, naţiunea suferă şi se degradează! Când va fi cazul şi momentul voi intra şi în politică. Prima lege pe care o voi propune va fi aceea de a tăia mâinile hoţilor!".
Eu cred că noi, românii, vom trăi decent din momentul în care mai marii zilei ne vor trata decent!