Silvio Berlusconi, prietenul de nădejde al lui Putin: „Mi-a dat 20 de sticle de votcă”

Silvio Berlusconi, prietenul de nădejde al lui Putin: „Mi-a dat 20 de sticle de votcă” sursă foto: Arhiva EvZ

Berlusconi, fost premier, a devenit senator, după ce în alegerile legislative desfășurate în septembrie în Italia alianța condusă de Giorgia Meloni a obținut cele mai multe voturi.

Forza Italia se pregătește să intre la guvernare și ar urma să primească portofoliul Externelor pentru Antonio Tajani, după cum relatează presa italiană.

Fostul premier italian și-a sărbătorit ziua de naștere pe 29 septembrie. El a împlinit 86 de ani luna trecută și a mărturisit că „a reluat legăturile” cu Vladimir Putin, care i-a dăruit douăzeci de sticle de votcă de ziua lui.

În perioada preelectorală, Berlusconi a ajuns în presa internațională cu o declarație la postul RAI 1, în care a spus că președintele rus a fost „forțat” să invadeze Ucraina pentru a înlocui guvernul lui Volodimir Zelenski cu „oameni decenți".

Ne puteți urmări și pe Google News

Liderul Forza Italia cultivă de zeci de ani o relație o liderul de la Kremlin și s-a arătat adesea favorabil acestuia în intervenții publice.

Dispute între Meloni și Berlusconi

Disputele dintre Meloni și Berlusconi cu privire la un post în cabinet păreau să se fi atenuat în urma unei întâlniri de luni, dar Berlusconi a reiterat marți cererea ca partidul său să primească ministerul justiției, ceea ce ar putea reaprinde tensiunile, scrie The New York Times.

Posibila schimbare a Giorgiei Meloni în funcția de prim-ministru va depinde de sprijinul mogulului media miliardar. La fel și sănătatea democrației italiene.

Berlusconi, din ce în ce mai puțin popular

În timpul ultimului miting de campanie pentru coaliția de dreapta din Italia înainte ca aceasta să iasă victorioasă în alegerile din Italia de luna trecută, mogulul miliardar Silvio Berlusconi, cu un zâmbet înghețat pe fața sa de ceară, a stat în centrul scenei, susținut, la propriu, de partenerii săi de extremă dreapta , Giorgia Meloni și Matteo Salvini, care i-au făcut semn cu mâna deasupra capului.

Tabloul poate că a evocat mai degrabă un remake italian al filmului „Weekend la Bernie” decât un triumvirat modern. Dar cei trei vor forma acum cel mai de dreapta guvern italian de la Mussolini încoace, cu Berlusconi, în vârstă de 86 de ani și din ce în ce mai puțin popular, ca fragil pivot al acestuia.

În urmă cu aproape 30 de ani, Berlusconi a adus partidele partenerilor săi, cândva mici și marginalizate, într-unul dintre guvernele sale și în curentul politic principal al Italiei. Dar astăzi, Meloni, liderul Frații Italiei, un partid provenit din epava experimentului fascist din Italia din secolul trecut, este aproape sigur că va fi următorul prim-ministru atunci când se va forma un guvern, poate chiar săptămâna aceasta.

Berlusconi: Europa așteaptă multe de la noi

Întrebarea care se pune acum, însă, este dacă bătrânul lider de centru-dreapta își poate îndeplini promisiunea de a acționa ca o forță moderatoare și pro-europeană în următorul guvern al Italiei sau dacă a pierdut controlul asupra politicii pe care a pus-o în mișcare și care a făcut din Italia, locul de naștere al fascismului, din nou un teren de testare pentru avansarea extremei drepte în Europa. Luni, Suedia și-a instalat propriul guvern de dreapta, susținut de un partid cu rădăcini neonaziste.

„Europa așteaptă multe de la noi”, a scris săptămâna trecută pe Twitter Berlusconi, care a refuzat o cerere de interviu. „Și ne considerăm garantul următorului guvern”.

Chiar înainte de formarea guvernului, tensiunile sunt deja evidente. Săptămâna trecută, în timp ce Berlusconi și-a ocupat noul său loc în Senat, un organism care, în urmă cu aproape un deceniu, i-a interzis temporar accesul după o condamnare pentru fraudă fiscală, fotografii au făcut zoom pe notele sale, poate lăsate intenționat vizibile, în care o descria pe Meloni ca fiind „autoritară, arogantă, ofensatoare”. Întrebată de reporteri, Meloni a răbufnit că a uitat să mai adauge ceva: „Nu este șantajabilă”.

Cei doi păreau să se împace în timpul unei întâlniri de luni seară la Roma; au publicat o fotografie în care zâmbeau împreună, iar Berlusconi i-a numit „uniți”.

Ideea că Berlusconi este un protector al democrației italiene este pentru mulți una profund tulburătoare.