Parlamentul seamănă groază printre silvicultori. Declarația incredibilă a președintelui sindicatelor „Silva”
- Emanoil Ursache
- 13 iunie 2019, 17:42
Panică printre silvicultori. Silviu Geană, preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Silvicultură „Silva”, a declarat, joi, că în Parlament se află trei proiecte de lege care îi îngrozesc pe silvicultori, dat fiind faptul că dacă doar unul dintre acestea este pus în aplicare, statul român ar putea pierde peste 6,5 miliarde de euro.
„Pe masa Parlamentului se află, la ora actuală, cel puţin trei proiecte de acte normative care pe noi ne îngrozesc. Este vorba de un proiect de modificare şi completare a Legii nr. 1/2000, privind reconstituirea dreptului de proprietate. Impropriu spus. Este vorba de o constituire ilegală apreciem noi, cu o suprafaţă estimată de către administratorul fondului forestier - proprietate publică a statului - la peste 650 mii hectare, în favoarea anumitor unităţi de cult şi a unor organizaţii şi comunităţi grănicereşti. Acesta este un proiect care, dacă se va legifera, vor fi desfiinţate peste 3.000 de locuri de muncă. Statul român va pierde o bogăţie evaluată la peste 6,5 miliarde euro", a spus Silviu Geană, la Băile Herculane.
Preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Silvicultură „Silva” a vorbit și despre un al doilea proiect în care se urmărește modificarea articolului 11 din Legea nr. 46 - Codul Silvic. Conform spuselor lui Geană se vizează ca la nivelul administratorului pădurilor statului să rămână doar ceea ce a avut statul înaintea anului 1948. Acest lucru ar înseamna aproximativ 1,9 milioane de hectare, în contextul în care RNP Romsilva administrează aproximativ 3,14 milioane de hectare. Conform acestuia, diferenţa de 1,2 milioane va fi trecută din patrimoniul statului cel privat. Scopul este ca hectarele respective să poată fi puse în posesia eventualilor propritari de către Comisiile județene.
Liderul sindical susține că mai există un al treilea act normativ, care poate avea un efect catastrofal sectorului silvic și a fondului forestier. Geană se referă la proiectul inițiat, cu câteva săptămâni în urmă, prin care se doreşte interzicerea exportului de buştean, de lemn rotund, de lemn de foc şi de cherestea. De asemenea, preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Silvicultură „Silva” este nemulțumit de faptul că patru silvicultori și-au pierdut viața, în ultimii ani, în timp ce își exercitau activitățile de pază, consecință a agresiunilor suferite.
„Au fost ucişi, practic, de infractori şi, numai la nivelul anului 2018, sunt înregistrate peste 70 de agresiuni, din care 30 au fost formulate ca agresiuni deosebit de grave asupra personalului silvic. Acesta este motivul pentru care am început să construim un proiect de modificare şi completare a statutului personalului. Comisia pentru muncă, însă, a dat un raport de respingere a acestui proiect de lege. Nu ştim care sunt observaţiile şi motivele. Aşteptăm să ajungă la Camera Deputaţilor, unde sperăm să avem sprijinul necesar, pe de o parte să creăm nişte drepturi foarte clare pentru personalul silvic, nişte atribuţii, dar şi sancţiuni bine definite”, a conchis Geană.