România este judecată în această săptămână în baza unui MCV vechi, pentru că cel nou nu există, în baza unui raport al Comisiei de la Veneția care este preliminar, fără concluzii clare, și pe baza afi rmațiilor unor politicieni români care, de dragul „familiei europene”, se pretează la orice.

 

Evenimentul zilei a publicat materiale ample despre situația României, despre dezbaterea care are loc în Parlamentul European, despre mecanismul prin care țara noastră a căzut în mijlocul răfuielii dintre marile puteri ale Uniunii. Am scris, chiar în ziarul de ieri, despre europarlamentarii care ajută și cei care denigrează țara. Aseară, în comisia LIBE, primvicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, a vorbit timp de o oră despre România. Mâine, premierul Viorica Dăncilă are la dispoziție 5 minute să apere țara în plenul Parlamentului European.

 

Discriminarea României

Europarlamentarul PSD, Claudia Ţapardel (foto mic), susține că România este discriminată la nivelul Uniunii Europene prin organizarea a două evenimente importante în această săptămână în Parlamentul European, ambele referitoare la situaţia din ţara noastră, la reforma sistemului judiciar şi la statul de drept.

Oficialii europeni au făcut din România cap de afiș la exemple negative. „Este o situaţie fără precedent care, din păcate, nu face decât să lovească în imaginea României pe plan extern. Este scandalos ce se întâmplă în Comisia LIBE, acolo unde iniţial trebuia să aibă loc o dezbatere, de altfel necesară, despre protocoalele secrete şi efectele acestora în justiţia din România. În câteva ore, totul a fost schimbat, urmând ca membrii Comisiei Libertăţi civile, justiţie şi afaceri interne din Parlamentul European să discute, în prezenţa prim-vicepreşedintelui Comisiei Europene, Frans Timmermans, situaţia din România, dar din perspectiva independenţei justiţiei şi respectării statului de drept. Iar totul se face fără ca reprezentanţii instituţiilor de la Bucureşti să fie invitaţi pentru a prezenta poziţia ţării noastre”, a declarat, ieri, Țapardel. Aceasta a precizat că este o campanie de defăimare a României, la care iau parte politicieni europeni, aflaţi în propriile campanii de imagine, împreună cu o parte a europarlamentarilor români.

 

Același partid, invers decât Stolojan

Europarlamentarul Siegfried Mureșan, care este și purtătorul de cuvânt al popularilor europeni, cot la cot cu Monica Macovei și Cristian Preda, face o puternică anti-campanie României. Ascensiunea lui Mureșan a fost posibilă datorită Partidului Mișcarea Populară, care l-a pus pe poziția a doua pe listele pentru PE în 2014.

În 2015 a fost remarcat de președintele Partidului Popular European, Joseph Daul, care l-a desemnat purtător de cuvânt politic al PPE.

În 7 mai 2018, Siegfried Mureșan a realizat că nu mai are șanse cu PMP și a trecut la Partidul Național Liberal, cel mai mare partid membru al PPE din România. Duminică seara, la o emisiune tv, Mureșan a insistat că situația din România este gravă și a admis că experții Comisiei de la Veneția, chiar dacă au doar o opinie provizorie despre situația din România, trebuie să ia măsuri.

Spre deosebire de europarlamentarul Cătălin Ivan, care, deși a cerut excluderea PSD din familia socialiștilor europeni, a spus că nu va vota niciodată împotriva României, Mureșan o va face. Asta, în timp ce colegul lui liberal, Teodor Stolojan, a declarat că nici el nu va vota sancțiuni pentru România.