Potrivit b1.ro, specialiștii au identificat o serie de “documente” suspecte primite în decursul a mai multor ani, prin mail. Aceste mailuri au fost primite de unele reprezentanțe ale României. “În conformitate cu procedurile, fișierele infectate au fost blocate și înlăturate prin folosirea soluțiilor de securitate informatică, printre care și cele produse de Bitdefender. Menționam că, prin măsurile INFOSEC aplicate de SIE, s-a asigurat protecția sistemelor informatice de comunicații în obiectivele asigurate, neexistând situații de extragere de informații clasificate", a precizat SIE.

De altfel, se pare că SIE a analizat fișierele folosindu-se de Bitdefender cu scopul de a stabili modalitatea în care funcționează programele utilizate de hackeri.

"Amenințarea cibernetică este dinamică, modalitățile de atac fiind într-o permanență evoluție (…). Având în vedere această realitate, minimizarea pericolului se poate realiză, pe de o parte, prin conștientizarea utilizatorilor și aplicarea strictă a procedurilor de securitate și, pe de altă parte, prin acțiuni de cooperare de genul celei de mai sus, care au că rezultat upgradarea soluțiilor de securitate informatică și, pe cale de consecință, o mai bună protecție a sistemelor informatice", a mai precizat Serviciul de Informații Externe.