În oraşul care găzduieşte, de vineri până duminică, meciul de Cupa Davis România - Rusia, un sibian care s-a format ca antrenor peste Atlantic se chinuie să "împingă" copii spre performanţă.
Nu se poate spune că a avut parte de piedici, dar a investit enorm, pentru a primi în schimb nepăsarea foştilor lideri ai Federaţiei Române de Tenis. Marius Vecerdea, un tânăr tenismen, a decis să părăsească Sibiul pe când avea doar 17 ani, pentru o destinaţie preferată de locuitorii din această parte de ţară: Germania.
După alţi cinci ani, ajunge în Statele Unite, încearcă să răzbească în carieră, dar îşi dă seama că antrenoratul i se potriveşte mai bine. Munceşte cu copiii şi juniorii şi valoarea îi creşte la una cu ei, astfel încât, peste doar câţiva ani, ajunge să contribuie la pregătirea unor campioane ca Serena şi Venus Williams, Elena Dementieva sau Jennifer Capriati.
Acum, Vecerdea este la Sibiu. A venit aici pentru a întemeia clubul "Pamira". În 2006, credea că totul în va costa vreo 600.000 de dolari. A investit însă deja peste un milion, făcând aici sport de performanţă, dar promovând şi tenisul pentru mase, destinat relaxării prin sport.
Evz.ro: Sibiul organizează, pentru al doilea an consecutiv, un meci de Cupa Davis. Care este secretul acestui oraş? Marius Vecerdea: În primul rând, cred că meritul principal este al domnului Aurel Munteanu, binecunoscutul om de afaceri sibian, prin faptul că s-a implicat în mod deosebit în acest sport, atât sufleteşte, cât şi, mai ales, financiar. Apoi, prin faptul că există Sala Transilvania, care, deşi la limită, reuşeşte să îndeplinească standardele necesare desfăşurării unei competiţii de asemenea anvergură. Nu în ultimul rând, raportul pozitiv al Federaţiei Internaţionale de Tenis, cu privire la organizarea meciului de anul trecut, cu Franţa.
Sunteţi implicat în organizarea Cupei din acest an?
Din păcate, nu sunt foarte implicat în organizarea Cupei Davis din acest an. În primul rând, din cauza lipsei de interes a foştilor şefi ai Federaţiei Române de Tenis, care, deşi am insistat , nu mi-au acordat niciun fel de atenţie. Împreună cu familia, am investit peste un milion de dolari în baza sportivă din Sibiu, am organizat peste zece turnee naţionale, pentru toate categoriile de varstă. Am reuşit să cresc semnificativ "piaţa" tenisului sibian , jucătorii de la "Pamira" (n.r. clubul patronat de Vecerdea) reuşind primul titlu de campion naţional pe echipe din istoria Sibiului.
Care sunt şansele României în confruntarea cu Rusia? Ruşii au statut clar de favoriţi, prin lotul impresionant pe care îl au la dispozitie, însă e bine să crezi în şansele tale, e bine să pleci la luptă cât se poate de hotărât. Rezultatul unui meci nu-l poţi controla. Acţiunile tale sunt singurele elemente pe care poţi să ai control, deci să credem până la capăt, chiar dacă vom ieşi învinşi la sfarşitul meciului.
În ceea ce priveste perechea de dublu, Mergea a fost trimis acasă după prima zi de antrenament, nu era deloc in forma. Încă nu se ştie la ce echipă va apela Andrei Pavel. Unul dintre jucători va fi sigur Horia Tecau, pentru că este în formă. O să fie o surpriză, sper că şi pentru ruşi.
Care este punctul slab al ruşilor? Poate Hănescu să câştige ambele meciuri de simplu? Punctul slab al ruşilor ar putea fi chiar Safin, a avut destule meciuri mai slabe în ultimul an. Hănescu se află deja în Top 40 mondial, deci teoretic are şanse să câştige împotriva oricăruia dintre ruşi, mai ales că, anul trecut, i-a învins pe toţi (Youzhny , în ianuarie 2009, Andreev, în mai 2008 şi Tursunov, în octombrie 2008. Cu Safin nu s-a întâlnit niciodată, rămâne de văzut. Mâine, citiţi partea a doua a interviului cu Marius Vecerdea, în care reconstituie drumul său din România spre Germani şi Statele Unite şi vă prezintă motivul întoarcerii sale la Sibiu.
Înainte de meciul România-Rusia, care se va disputa la Sibiu, între 6 şi 8 martie, evz.ro vă prezintă cele mai importante realizări româneşti în Cupa Davis. Mai mult, veţi găsi în categoria "Cupa Davis" detalii despre adversarii românilor în duelul de la sfârşitul acestei săptămâni.