Și tu ești răcit? Medicii dezvăluie SECRETUL din spatele valului de viroze!

Campania Medicul de gardă - Tuse, strănut, munți de pachete de șervețele. Cozi interminabile în fața cabinetelor medicale pentru eliberarea tratamentelor specifice virozelor, cozi la laboratoarele de analize și concedii medicale eliberate pe bandă rulantă. Pacienții sunt cu nervii întinși la maxim: „Încă o răceală! Încă un pumn de medicamente”, spun ei. Medicii trag concluzia: stăm tot mai prost cu imunitatea!

Românii au intrat în noul sezon chinuiți de „fel și fel de răceli”, într-un număr mult mai mare decât anii trecuți. Dacă în luna septembrie, Ministerul Sănătății a luat măsuri pentru a stopa răspândirea enterovirozei – care îmbolnăvise deja peste 40 de copii din Capitală, unii dintre ei suferind complicații periculoase precum meningita, luna octombrie pare și ea să fie una de foc, care va necesita măsuri speciale din partea autorităților.

În acest moment, Institutul Național de Statistică evaluează numărul virozelor prezentate la medic, însă situația prezentată în mod direct de medici e cât se poate de serioasă. În primul rând, e clar că românii nu stau bine la capitolul imunitate!

Prof. dr. Monica Pop: „Proteina crește rezistența organismului”

Prof. Dr. Monica Pop, managerul Spitalului Clinic de Urgențe Oftalmologice din București, spune că și ea a remarcat faptul că românii sunt tot mai loviți de boală. „Imunitatea proastă a devenit o caracteristică a poporului român în acest moment. Vedem foarte mulți oameni cu imunitatea scăzută, indiferent de vârsta lor.

Pe partea de oftalmologie, în floare sunt ulcioarele – așa cum sunt denumite în popor. În viața mea nu am văzut atât de multe cazuri ca în ultimii doi ani, iar asta demonstrează clar o imunitate scăzută”, spune dr. Pop.

„Imunitatea scade din cauza lipsei de proteină, lipsei de odihnă, a stresului. Eu am învățat în Facultatea de Medicină, în anul VI, studiind bolile infecțioase, cum să îmi ajut sistemul imunitar. Aveam un profesor mai în vârstă care ne-a învățat să nu plecăm niciodată de acasă fără să mâncăm puțină proteină! Puțin ou, brânză sau carne, ca leucocitele noastre să fie mai crescute, ca imunitatea noastră să funcționeze mai bine! Cine l-a ascultat, a evitat!”, explică prof. dr. Monica Pop.

Conf. dr. Monica Luminos: „Circulă virusuri paragripale”

Conf. dr. Monica Luminos, şefa Secţiei de boli infecţioase copii a Institutul Naţional „Matei Balş“ din Bucureşti, a declarat, pentru Evenimentul Zilei, că într-adevăr se remarcă un val de viroze.

„Da, avem acum mai multe cazuri de viroze respiratorii permergătoare gripei, comparativ cu anii trecuți. Copiii, dar și adulții, au manifestat simptomele specifice virozelor, dar au existat un număr mai mare de persoane care au manifertat și febră foarte înaltă, peste 39. Sezonul virozelor a început în acest an din septembrie și s-a accentuat pe măsură ce au reînceput școlile. Dar sunt de intensitate medie și se tratează cel mai des ambulator, acasă. Nu prezintă la fel de multe riscuri de a dezvolta complicații precum a fost în cazul enterovirozelor. Numărul lor s-a redus drastic”, a explicat conf. Luminos pentru EVZ.

Este acest start „cu stângul” un avertisment pentru un posibil val de gripă în iarnă? Dr. Luminos spune că nu. Totodată, recomandă vaccinarea antigripală, dar doar în momentul în care persoana este sănătoasă, deci nu suferă de o infecție virală sau bacteriană.

Dr. Sandra Alexiu: „S-a dat startul vaccinării antigripale, dar nu avem vaccinuri!”

Chiar dacă nu au apărut încă primele cazuri de gripă, anul acesta poate fi la fel de periculos ca 2018, când 138 de oameni au murit din cauza complicațiilor date de această boală. Dr. Sandra Alexiu, președintele Asociației Medicilor de Familie din București și Ilfov, a spus pentru EVZ că pacienții nu vor putea fi vaccinați mai devreme de sfârșitul lunii octombrie. „Deși Ministerul Sănătății a anunțat că s-a dat startul campaniei de vaccinare antigripală, vaccinurile nu au ajuns încă nici măcar în depozite. De acolo, până ajung în cabinetele medicale mai durează. Probabil ca tot procesul va dura o lună de zile, deci cel mai deverem vom putea începe să vaccinăm antigripal la începutul lui noiembrie sau, poate la sfârșitul lui octombrie, în cel mai bun caz”, ne-a spus medicul.