Şi noi am fost pe Conte Verde. Ce-a făcut România la primul Mondial din istorie, în anul 1930

Şi noi am fost pe Conte Verde. Ce-a făcut România la primul Mondial din istorie, în anul 1930

Campiontul Mondial din 1930 rămâne in istorie datorită faptului ca a fost primul turneu organizat de FIFA la care au participat echipe naţionale, România fiind printre cele 13 participante. Mondialul s-a desfăşurat în Uruguay între 13 si 30 iulie la Montevideo

Gazda turneului a fost aleasă de către FIFA la Congresul federaţiei din 1929,iar cele care s-au arătat interesate să găzduiască turneul au fost Italia, Oldanda, Spania Suedia şi Uruguay, câştigatoare fiind cea din urmă.

Aceasta a fost preferată datorită mai multor factori printre care se numără câştigarea ulimelor doua medalii de aur la Jocurile Olimpice, 1924 şi 1928, faptul ca se împlineau 100 de ani de la prima ei Constituţie,  dar şi cel mai important lucru, era singura ţară care s-a oferit să suporte cheltuielie de cazare si transport ale invitaţilor.

Cum a ajuns România să participe 

Cupa Mondiala din 1930 este şi singura la care s-a participat fără calificări, toate ţările afiliate cu FIFA au fost invitate să joace, însă doar 13 au acceptat să facă deplasarea la Montevideo, dintre care 4 din Europa, 7 din America de Sud si dou din America de Nord.

Regele a pus pe primul plan participarea. A fost și selecţioner

Carol  al II-lea a făcut prioritatea sa numarul unu participarea României la mondial, iar după înscrierea oficială, chiar el a făcut selecţia pentru Uruguay. Însă au intervenit si probleme, de exemplu o parte din jucatori, lucrau la o companie  petrolieră Engleză, care refuza să le acorde 3 luni de concediu.

Totuşi Regele a rezolvat, l-a sunat pe seful companiei pentru a  găsi o soluţie si pentru a îi lăsa pe jucatori sa plece, aşa că, pe 16 iunie, selecţionata României a luat trenul până la Genova, iar pe 21 iunie s-au îmbarcat pe Transatlanticul Conte Verde până la Montevideo.Pe Conte Verde s-au îmbarcat şi  echipa Franţei şi preşedintele FIFA Jules Rimet care avea la el trofeul, dar şi echipa Braziliei.

 Debutul la Mondiale

România a făcut parte din grupa C, alături de Uruguay şi Peru. Meciul de debut pentru tricolori a fost împotriva celor din Peru pe 14 iulie, incheiat cu victoria elevilor lui Costel Rădulescu. 3-1 a fost scorul final chiar dacă România a jucat şi în 9 oameni, schimbările nefiind permise la acel timp. Meciul s-a diputat pe arena Pocitos, fiind prezenţi doar 300 de spectatori. 

21 iulie este ziua celui de-al doilea meci împotriva Uruguayului, de data jucându-se pe noul stadion Centenario, in tribune fiind peste 80 de mii de spectatori. România pierde însă meciul cu 4-0 şi ratează ieşirea din grupe, datorită faptului ca Uruguay a câştigat meciul cu Peru scor 1-0. 

Românii nu pleacă însă, ci asistă la finala câştigată de Uruguay, împotriva Argentinei 4-2, iar la întoarcerea de le Montevideo, selecţionata a fost aşteptată la Gara de Nord de o mare de suporteri.

 

Ne puteți urmări și pe Google News