Evenimentul Zilei > International > Și ce dacă e Covid? Milioane de americani se pun în mișcare de Crăciun
Și ce dacă e Covid? Milioane de americani se pun în mișcare de Crăciun

Și ce dacă e Covid? Milioane de americani se pun în mișcare de Crăciun

Milioane de americani sfidează pandemia, dornici să călătorească, fie cu mașina, fie pe calea aerului, chiar dacă luna decembrie face ravagii în SUA, înregistrându-se cele mai multe infectări, scrie NationalInterest.

Numai în ultimele zile, peste două milioane de persoane au trecut prin punctele de control de securitate de pe aeroporturile SUA, potrivit datelor furnizate de Administrația pentru Securitatea Transporturilor (TSA). Cifra a scăzut cu aproape 60% față de anul trecut, dar e mult mai mare decât statisticile normale din punctele de control înregistrate de când pandemia a lovit, acum aproximativ zece luni, potrivit nationalinterest.org.

TSA, care se aștepta ca volumul pasagerilor să crească semnificativ în timpul sărbătorilor de iarnă, sfătuiește călătorii să urmeze întotdeauna protocoalele de sănătate și să ajungă mai devreme la aeroport pentru a avea mai mult timp de trecere prin filtrele de securitate.

De asemenea, AAA Travel anticipează că milioane de americani vor inunda autostrăzile pe măsură ce se apropie Crăciunul. Ultimele estimări indică faptul că aproximativ 84,5 milioane de americani călătoresc în perioada 23 decembrie-3 ianuarie, ceea ce reprezintă o scădere de aproximativ de 34 de milioane, față de anul trecut.

„În timp ce Ziua Recunoștinței se petrece în mod tradițional, alături de prieteni și familie, sărbătorile de sfârșit de an îi fac pe americani să se aventureze pentru vacanțe mai lungi și mai elaborate. Dar, nu va fi cazul și in acest an”, explică vicepreședintele AAA Travel.

„Preocupările de sănătate publică, îndrumările oficiale de a nu călători și o scădere generală a sentimentului de siguranță a oamenilor au determinat marea majoritate a americanilor să rămână acasă de sărbători”.

Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor a îndemnat americanii să nu meargă în vacanță anul acesta, avertizând că ar putea crește șansele de a contracta și răspândi virusul.

Între timp, spitalele din Statele Unite sunt copleșite, iar cei infectați mor pe capete, în condițiile în care oficialii federali și de stat se grăbesc să lanseze vaccinurile de la Pfizer și Moderna. În ultima săptămână, SUA au raportat peste 2.600 de decese pe zi, comparativ cu cele 2.025 de decese pe zi din aprilie. Statele mari, cum ar fi Texas, Illinois, Pennsylvania și California, au raportat fiecare aproape trei mii de decese și chiar și mai multe în această lună.

Institutul pentru Metrică și Evaluare a Sănătății de la Universitatea din Washington anticipează că peste 230.000 de americani vor muri de coronavirus în următoarele trei luni.