Și-a pierdut piciorul din cauza neglijenței medicilor. Caz strigător la cer în România
- Andreea Vlad
- 24 septembrie 2020, 10:53
Procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Slatina au înregistrat un dosar penal cyu mai multe capete de acuzare, după ce unei femei vindecate de COVID-19 i-a fost amputată gamba,.
Unei femei din Slatina, județul Olt, i-a fost amputată gamba dreaptă, după ce medicii care au tratat-o de COVID-19 nu au luat în considerare spusele femeii care acuza dureri la nivelul piciorului. După 5 zile de la externare, femeii i s-a amputat gamba la un spital din Capitală. Procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Slatina au înregistrat un dosar penal pentru neglijenţă în serviciu, vătămare corporală, neluarea măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă, precum şi zădărnicirea combaterii bolilor.
Potrivit procurorilor, în data de 6 iulie, în timp ce se afla internată la Spitalul Judeţean Slatina, judeţul Olt, femeia a fost testată pentru Covid- 19, rezultatul fiind pozitiv. În 12 iulie 2020, aceasta a început să aibă dureri puternice la piciorul drept şi a solicitat cadrelor medicale ajutor.
„Cadrele medicale au manifestat neglijenţă în tratarea acesteia în contextul Covid-19. În data de 15 iulie persoana vătămată a fost din nou testată pentru Covid-19, rezultatul fiind negativ, iar în data de 16 iulie persoana vătămată a fost externată, deşi acuza în continuare dureri de picior”, arată procurorii în actul de sesizare.
Din cauza durerilor puternice, în 21 iulie femeia a fost internată de urgenţă la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti, unde a fost supusă unei intervenţii chirurgicale în urma căreia i-a fost amputată gamba dreaptă. Femeia acuză Spitalul din Slatina de neglijență și angajatorul că nu a luat măsurile legale necesare pentru asigurarea securităţii şi sănătăţii în muncă, deşi în unitate erau mai multe cazuri de angajaţi testaţi pozitiv de Covid-19, informează TVR.
Din nefericire cazul nu este singular, acuzațiile de malpraxis la adresa medicilor fiind tot mai frecvente, însă acum malpraxisul survine în contextul pandemiei. Chiar medicii denunță inerția autorităților de a împiedica situații care îl pot favoriza. Pe 31 august, spre exemplu, medicii de la Unitatea de Primiri a Spitalului Județean de Urgență Ploiești au trimis o adresă oficială Direcției de Sănătate Publică, în care avertizează că riscul de malpraxis există ”în fiecare minut”.
În document se arăta că situația de la nivelul UPU Ploiești s-a transformat într-una ”explozivă”, atât în privința cazurilor COVID, cât și a celor non-COVID, precizându-se că există probleme grave în ceea ce priveşte spaţiile destinate suspecţilor de infecţie cu noul coronavirus, precum şi acoperirea cu personal a necesităţilor.