Un român stabilit în SUA a murit îngheţat pe munte, încercând să-şi salveze soţia, sacrificiul său fiind apreciat drept „eroic“ de salvamontiştii de peste Ocean. Eduard Burceag (31 de ani), împreună cu soţia sa Mariana (31 de ani) şi un prieten şi coleg de serviciu – Daniel Vlad (34 de ani) – au fost surprinşi în urmă cu patru zile de un viscol puternic pe un munte din statul Washington.

Cei trei turişti, consideraţi alpinişti cu experienţă, au plecat în drumeţie luni şi au ajuns la jumătatea ascensiunii spre vârful Reinier, cu o înălţime de aproape 5.000 de metri. Daniel Vlad şi Eduard Burceag au escaladat vârful Reinier şi în urmă cu doi ani.

„Credeau că sunt pregătiţi pentru condiţiile de ascensiune, dar vremea era mult mai rea decât au anticipat“, a declarat Kevin Bacher, purtătorul de cuvânt al Parcului Naţional Reinier. Cei trei au fost surprinşi de o furtună puternică în timp ce coborau muntele. Afară erau doar -6 grade Celsius, dar vântul a făcut ca temperatura pe care o simţeau cei trei alpinişti să fie apropiată de -20 de grade C.

„A murit ca un erou“

În aceste condiţii, Burceag s-a aşezat cu spatele la viscol, iar între el şi prietenul său s-a aşezat soţia acestuia, Mariana. Vântul bătea cu peste 70 de metri pe secundă, motiv pentru care Eduard s-a expus la intemperii încălzindu-şi soţia.

David Gottlieb, comandantul echipei de salvare, a declarat că românul a murit ca un erou, pentru a salva viaţa soţiei sale şi a prietenului său. „Prin poziţia în care s-a aşezat, cu spatele direct la viscol şi refuzând să facă schimb cu ceilalţi, Eduard Burceag a făcut posibil ca soţia şi colegul său să supravieţuiască“, a precizat Gottlieb.

Imediat după ce viscolul s-a oprit, Vlad a reuşit să urce la o tabără situată la o altitudine mai mare pentru a chema ajutoare, iar cei doi supravieţuitori au fost duşi cu un elicopter al armatei în Seattle, unde au fost trataţi de hipotermie şi degerături. Cei doi n-au vrut să povestească nimic din cele întâmplate. Corpul lui Eduard Burceag a fost recuperat de pe munte miercuri.

Eduard Burceag şi soţia sa Mariana au doi copii, în vârstă de 3 şi, respectiv, 2 ani, şi emigraseră în SUA acum şapte ani. Bărbatul era angajat ca director la Active Voice, o firmă specializată din industria de telecomunicaţii, el fiind specialist în software după ce a absolvit Universitatea Tehnică din Iaşi. În acelaşi loc muncea şi colegul său Daniel Vlad.

TATĂL LUI EDUARD POVESTEŞTE

„Voia să-i fie aruncată cenuşa pe munte“

Eduard Burceag, alpinistul român care a murit îngheţat pe muntele Reinier, din apropiere de Seattle, salvând alte două vieţi, a soţiei sale şi a unui prieten, este fiul procurorului general adjunct al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Suceava.

Destinul a făcut ca, în momentul în care suceveanul în vârstă de 31 de ani îşi găsea sfârşitul la altitudine, mama sa să fie în SUA. Femeia îşi luase concediu încă de la sfârşitul lunii mai şi în momentul tragediei se afla acasă la Eduard, în Seattle. Traversase oceanul ca să-şi vadă fiul, şi de la începutul săptămânii – când Mariana şi Eduard Burceag îşi începuseră ascensiunea – femeia avea grijă de cei doi nepoţei chiar la locuinţa familiei românilor emigraţi în State.

Valentin Burceag, tatăl lui Eduard, spune că soţia sa nu a avut puterea să-l sune după ce s-a întâmplat nenorocirea. Procurorul era la Suceava în acel moment şi a aflat cumplita veste de la un coleg.

„Soţia nu a avut curajul să mă sune… Abia acum mă pregătesc să mă duc spre Bucureşti, şi mâine plec la Seattle“, spune Valentin Burceag.

Acesta îşi aminteşte că l-a văzut ultima oară pe Eduard în 2006. „Mai mergeam noi la el, mai venea el aici… lucra foarte mult. Era un copil extraordinar, din toate punctele de vedere. Şi un bun familist, şi bun din punct de vedere profesional“, mai spune bărbatul.

Cu ochii în lacrimi, Valentin Burceag povesteşte că fiul său a plecat în SUA, în urmă cu aproximativ şase ani, după ce a absolvit Liceul „Ştefan cel Mare“ din Suceava şi, mai apoi, Facultatea de Electronică din Iaşi, cu specializarea Telecomunicaţii.

„Nu era pentru prima oară când mergea pe munte. Era un alpinist experimentat. De data asta însă, viscolul i-a prins nepregătiţi. Erau la vreo 3.000 de metri altitudine. Mai în glumă, mai în serios, spunea că dacă ar fi să moară, ultima lui dorinţă ar fi să fie incinerat, iar cenuşa să fie aruncată de la înălţimea munţilor, într-un loc pe care noi, familia lui, să-l alegem. Asta a fost dorinţa lui şi nu pot să trec peste ea…“, povesteşte, cu emoţie, Valentin Burceag.