Secretariatul General al Guvernului a transmis că persoanele care au dat în judecată Executivul pentru reținerea CASS de 10% au șanse destul de mari să câștige în instanță. SGG a spus ce se va întâmpla cu banii.
Guvernul a introdus, în urmă cu doi ani, obligativitatea plății CASS pentru pensiile care depășesc suma lunară de 4.000 de lei. Actul normativ al Executivul nu a făcut diferența între pensiile contributive și pensiile de serviciu. Acest lucru înseamnă că începând cu luna ianuarie a anului trecut, CASS s-a aplicat în cazul tuturor pensiilor care depășeau 4.000 de lei.
Secretariatul General al Guvernului (SGG) a transmis că din această cauză foarte mulți pensionari au apelat la ajutorul instanțelor judecătorești. Ulterior, pensionarii au cerut să le fie restituite sumele reținute din pensie cu titlul de CASS. SGG a transmis că aceste sume au fost actualizate în conformitate cu „indicele de inflație și a plății dobânzii legale penalizatoare”. Curtea Constituțională a României (CCR) a decis, pe 15 decembrie, că prevederea nu este constituțională.
Ce se va întâmpla cu banii pierduți de pensionarii români
SGG a mai adăugat că este destul de previzibil ca toate persoanele care au cerut să le fie restituiți banii reținuți din pensie cu titlul de CASS să primească din partea instanțelor de judecată un răspuns favorabil indiferent de ceeea ce vor susține apărările Guvernului în aceste dosare. SGG a mai subliniat că au fost foarte mulți pensionari afectați de Ordonanța de Urgență a Guvernului 130/2021. Acest lucru înseamnă că Executivul se așteaptă să fie implicat în destul de multe litigii. SGG a subliniat că acest lucru va determina o serie de blocaje în activitatea instituției, dar și a instanțelor de judecată.
„Cheltuielile publice determinate de astfel de procese ar putea avea consecințe grave în privința bugetului de stat. Pentru a evita această situație, opinăm că Guvernul ar putea să reglementeze efectele Deciziei CCR printr-un act de același nivel cu OUG 130/2021, care să stabilească modalitățile de restituire a sumelor reținute cu titlu de contribuții de asigurări sociale de sănătate de către casele de pensii”, se mai precizează în nota de informare a SGG. O soluție oferită de secretariat este ca sumele de bani să fie plătite eșalonat de casele de pensii care au reținut CASS-ul, potrivit Stiripesurse.