Biserica "Sfântul Gheorghe"- Nou îi va sărbători miercuri, pe Sfinţii Martiri Brâncoveni. Evenimentele prilejuite de sărbătorirea hramului de vară al bisericii voievodale, singura ctitorie brâncovenească rămasă în Capitală, vor începe luni, cu primirea delegaţiei de la mănăstirea vâlceană Dintr-un Lemn, care va aduce spre închinare Icoana Maicii Domnului "Grabnic Ascultătoarea".
Delegaţia va ajunge la biserica de la kilometrul 0 al Capitalei luni, la ora 16,00, urmând ca icoana să fie aşezată spre închinarea pelerinilor în pridvorul bisericii, alături de moaştele Sfântului Martir Constantin Brâncoveanu.
Programul slujbelor
- Slujba Prohodului Maicii Domnului va fi oficiată, de la ora 16,30, urmând ca a doua zi, 15 august, de la ora 8,30, va fi săvârşit Acatistul Adormirii Maicii Domnului, urmat de Sfânta Liturghie.
- În aceeaşi zi, de la 17,30, va fi oficiată slujba Privegherii în cinstea Sfinţilor Martiri Brâncoveni.
- Credincioşii sunt invitaţi, miercuri, în ziua hramului, de la ora 8,00, să participe la slujba Acatistului Sfinţilor Martiri Brâncoveni, urmată de Sfânta Liturghie arhierească, care va fi săvârşită de la ora 9,30.
- Programul liturgic va continua, începând cu 18,30, cu Paraclisul Preasfintei Născătoare de Dumnezeu.
Credincioşii şi pelerinii se pot închina până miercuri seara la Icoana Maicii Domnului "Grabnic Ascultătoarea", mai informează sursa amintită.
Sfinţii Martiri Brâncoveni, pomeniţi în calendarul creştin ortodox la 16 august
Sfinţii Martiri Brâncoveni: Constantin Vodă şi cei patru fii ai săi, Constantin, Ştefan, Radu, Matei, şi Sfetnicul Ianache sunt pomeniţi în calendarul creştin ortodox la 16 august.
În Săptămâna Sfintelor Pătimiri ale Domnului Hristos (Săptămâna Mare din aprilie 1714), Constantin Vodă Brâncoveanu, împreună cu fiii săi şi cu sfetnicul său de încredere, Ianache, a fost arestat şi dus la Constantinopol, în capitala Imperiului Otoman, unde timp de mai multe luni a fost torturat.
Înziua praznicului Adormirii Maicii Domnului, la 15 august, când Dreptcredinciosul Voievod Constantin Brâncoveanu împlinea 60 de ani, a primit sfârşit mucenicesc prin sabie împreună cu fiii săi: Constantin, Ştefan, Radu şi Matei şi cu sfetnicul său, Ianache, în cetatea Sfântului Constantin cel Mare, la Constantinopol, în anul 1714.
Trupurile martirizate au fost apoi aruncate de necredincioşi în mare, de unde au fost culese de creştini milostivi, care le-au îngropat în taină, nu departe de Constantinopol, în insula Halchi, în biserica Mănăstirii Maicii Domnului.
Osemintele Sfântului Voievod mucenic au fost aduse în ţară în 1720 de către doamna Marica şi înmormântate în Biserica Sfântul Gheorghe Nou din Bucureşti, ctitoria sa, unde de atunci şi până în zilele noastre veghează lumina candelei care aminteşte locul de odihnă al Voievodului.
Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, întrunit în zilele de 20-21 iunie 1992, l-a canonizat pe Voievodul martir, Constantin Brâncoveanu, împreună cu cei patru fii şi rudenia sa, Ianache, trecându-i în rândul sfinţilor, cu zi de prăznuire în calendar la 16 august.