Sfântul Emilian a slujit ca episcop al cetății Cizic (în sudul Mării Marmara), în timpul împăratului iconoclast Leon al V-lea Armeanul (813-820).
Cu prilejul discuției despre închinarea la sfintele icoane, pe care împăratul o convoacă în 815, Sfântul Emilian îl înfruntă pe Leon, spunându-i că problema dogmelor este o chestiune pur eclezială și de aceea trebuie rezolvată în interiorul Bisericii, fără amestecul autorităților laice.
Nedorind să se supună decretelor date de acesta, prin care icoanele trebuiau scoase din biserici, Emilian a fost supus la chinuri grele și apoi a fost trimis în exil.
După cinci ani, a trecut la cele veșnice, existând bănuiala că a fost asasinat de oamenii împăratului.
Tot astăzi, îl prăznuim pe Sfântul Miron, Episcopul Cretei.
Acest sfânt părinte s-a născut în satul Avrachi din insula Creta (Marea Mediterană). A fost un om gospodar, lucrător de pământ, de o rară bunătate și blândețe, milostiv și iubitor de Dumnezeu.
Odată a prins niște hoți pe aria sa. Tocmai își umpluseră sacii și încercau să-i ridice pe umeri. În loc să-i izgonească sau să le facă vreun alt rău, Miron i-a ajutat să ridice sacii și să plece cu ei, poruncindu-le să nu spună la nimeni nimic.
Dumnezeu nu a trecut cu vederea bunătatea sufletească a cuviosului Miron. Pentru aceste daruri alese a fost sfințit preot în vremea împăratului Deciu (249-251).
După încetarea prigoanei acestuia, s-a învrednicit și de Episcopia Cretei, unde, cu darul și cu ajutorul lui Dumnezeu, a păstorit până la adânci bătrâneți.
A trecut la cele veșnice la vârsta de 110 ani.