Evenimentul Zilei > EVZ Special > Sfidare pentru UE, din Marea Britanie… „Să se vadă din Franța!”
Sfidare pentru UE, din Marea Britanie… „Să se vadă din Franța!”

Sfidare pentru UE, din Marea Britanie… „Să se vadă din Franța!”

O deputată conservatoare britanică își dorește un foc de artificii vizibil din Franţa şi un banner pentru gloria Regatului Unit amplasat pe faleza oraşului britanic Dover, pentru a sărbători Brexitul pe 31 ianuarie.

„Oamenii (din circumscripţia Dover) au votat cu o majoritate zdrobitoare pentru ieşirea din Uniunea Europeană şi recâştigarea locului nostru ca naţiune independentă în lume”, a explicat Natalie Elphicke, o avocată aleasă pentru prima dată deputat în Camera Comunelor la alegerile anticipate din decembrie, scrie joi AFP.

Brexitul „este ocazia să ne arătăm ambiţiile pentru un Regat Unit pe care-l putem construi în următoarele decenii”, a adăugat ea.

Cum a eşuat demersul de a face Big Ben-ul să sune în seara Brexitului, ea doreşte să amplaseze pe faleza albă din Dover un banner gigant cu mesajul „Iubim Regatul Unit”.

Un mesaj în contrast cu cel al eurodeputatului liberal-democrat Antony Hook, care vrea în acelaşi loc o banderolă de 150 de metri pătraţi ca o mărturie a dragostei sale faţă de UE, cu textul : „Noi iubim în continuare UE”. El a reuşit printr-o acţiune de colectare de fonduri online să strângă circa 14.000 de lire sterline pentru a-şi finanţa operaţiunea. „Din nefericire, nu mai putem opri Brexitul, dar putem trimite lumii un mesaj puternic în care să spunem că iubim mai departe Europa’”, afirmă Antony Hook.

Premierul conservator Boris Johnson se va adresa naţiunii britanice în seara Brexitului, în timp ce drapelul britanic „Union Jack” va flutura pe toate catargele din jurul Westminster-ului. O instalaţie luminoasă, prevăzută cu un ceas care va face numărătoare inversă până la ora Brexitului, 23:00 GMT, va f instalată la Downing Street 10 şi vor fi puse în circulaţie monede care să marcheze evenimentul.

În schimb, spre marele regret al susţinătorilor îndârjiţi ai Brexitului, emblematicul clopot cu ceas Big Ben nu se va face auzit. Din cauza costului prea mare pentru a-l repune în funcţiune, circa o jumătate de milion de lire, parlamentul a respins în final ideea, transmite Agerpres.