Sfidare la adresa lui Nicolae Ciucă. Marii absenți de la alegerile pentru șefia Senatului

Senatorii, chemați să voteze OUG date după proteste. Sursa foto: Dreamstime.com

Mai mulți lideri politici au lipsit de la ședința pentru alegerea lui Nicolae Ciucă în funcția de președinte al Senatului. Unul dintre aceștia este Florin Cîțu, pe care Ciucă l-a înlocuit atât la conducerea guvernului, cât și în fruntea PNL. Alți doi sunt miniștrii UDMR, Cseke Attila şi Tanczos Barna, cărora PNL urmează să le preia portofoliile, de la Dezvoltare și Mediu.

Fostul premier Nicolae Ciucă a fost votat, marți 13 iunie, ca președinte al Senatului, a doua funcție în stat, la o zi după ce a demisionat de la Palatul Victoria. El a obținut 88 de voturi pentru, din 104, valabile.

De la ședința Senatului au lipsit, însă, un număr de 21 de senatori, fiind prezenți 114 parlamentari din cei 135 care au fost aleși.

Printre cei care au lipsit se numără Florin Cîțu, colegul de partid al proaspăt alesului președinte al Senatului, dar și miniștrii UDMR, Cseke Attila şi Tanczos Barna.

Despre Florin Cîțu se știe, la fel ca și despre fostul ministru Dan Vâlceanu, că este în opoziție deschisă cu actuala conducere a PNL. El a pierdut președinția partidului în fața lui Nicolae Ciucă, după ce a criticat coaliția cu PSD pe care, culmea, chiar el a negociat-o. Mai mult, Nicolae Ciucă a fost cel care l-a înlocuit și în funcția de premier, la scurtă vreme după ce Florin Cîțu a fost destituit prin moțiune de cenzură votată de PSD și USR.

Pe 29 iunie 2022, Florin Cîţu a demisionat din funcţia de preşedinte al Senatului, înainte să fie destiuit, prin vot, de proprii colegi de partid. De atunci interimatul la conducerea camerei superioare a fost asigurat de Alina Gorghiu.

Sursa foto: Razvan Valcaneantu EEC

PSD nu vrea să scoată UDMR de la guvernare

Reprezentanții UDMR, Cseke Attila şi Tanczos Barna, au lipsit de la ședința Senatului în condițiile în care Nicolae Ciucă și PNL împing acest partid în afara guvernării. Liberalii au revendicat ministerele Dezvoltării și al Mediului, conduse de cei doi senatori maghiari. Astfel, ei sunt acuzați că au încălcat protocolul inițial, semnat de coaliția de guvernare care prevedea că UDMR își va păstra cele două portofolii până în 2024.

Din perspectiva UDMR, pierderea Ministerului Dezvoltării reprezintă o linie roșie peste care, maghiarii, nu sunt dispuși să treacă.

Pe de altă parte, viitorul premier, Marcel Ciolacu, nu este dispus să piardă susținerea UDMR, un aliat tradițional al social-democraților. Ciolacu gândește și din perspectiva alegerilor viitoare, când ar putea avea nevoie de UDMR pentru preluarea guvernării.

În aceste condiții, el va mai purta o rundă de discuții cu Kelemen Hunor după ce va fi nominalizat de președintele Klaus Iohannis. Iar la aceste discuții, este de așteptat, chiar, ca Ciolacu să le ofere maghiarilor, ministerul Dezvoltării, pe care îl doresc, în ciuda PNL.