De-a lungul timpului s-a constatat că un procent semnificativ din numărul accidentelor rutiere implică eroarea umană în trafic. Din această perspectivă, s-a dorit o îmbunătățire a legislației, astfel încât riscul rutier să se reducă, deoarece mai bine de o treime din victimele accidentelor de pe șoselele românești sunt pietoni, conform Comisiei Europene.
În prezent, potrivit art. 72 alin. (3) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002, traversarea drumului public de către pietoni se face perpendicular pe axa acestuia, numai prin locurile special amenajate şi semnalizate corespunzător, iar în lipsa acestora, în localităţi, pe la colţul străzii, numai după ce s-au asigurat că o pot face fără pericol pentru ei şi pentru ceilalți participanți la trafic.
Ce amendă primesc pietonii dacă încalcă legea
Potrivit legii, pietonii sunt obligați, atunci când sunt în trafic, să circule pe trotuar ori, dacă acestea nu sunt disponibile, pe marginea drumului și să traverseze numai prin locurile special amenajate, adică pe la trecerile de pietoni, fie ele semaforizate ori ba.
„Traversarea drumului public de către pietoni se face perpendicular pe axa acestuia, numai prin locurile special amenajate și semnalizate corespunzător, iar în lipsa acestora, în localități, pe la coltul străzii, numai după ce s-au asigurat că o pot face fără pericol pentru ei și pentru ceilalți participanți la trafic”, potrivit Codului rutier.
Pietonii care nu respectă regulile pot primi amenzi încadrate în clasa I de sancțiuni, adică două sau trei puncte-amendă. În condițiile în care acesta are, și în acest an, valoarea de 145 de lei, amenzile pe care le pot primi pietonii care ignoră regulile de circulație sunt cuprinse între 290 și 435 de lei.
Pietonii nu pot începe traversare drumului atunci când semnalul de culoare verde al semaforului este intermitent
Traversarea prin locuri nepermise poate avea mai multe implicații în afară de amendă. Legislația rutieră în vigoare prevede că pietonii surprinși și accidentați atunci când traversează prin locuri nepermise ori pe culoarea roșie a semaforului poartă întreaga răspundere a accidentării lor.
Încă un aspect, distragerea atenţiei poate constitui un factor concurent în producerea accidentului rutier chiar şi atunci când traversarea drumului public de către pietoni urmează să se facă prin locurile special amenajate şi semnalizate corespunzător.
În contextul necesităţii existenţei acestei asigurări, pentru o mai bună previzibilitate a ceea ce înseamnă prudenţă în traversarea drumului public în trafic, prin prezentul proiect se reglementează interdicţia pietonilor de a efectua activităţi de natură a le distrage atenţia atunci când se angajează în traversarea drumului public.
O astfel de interdicţie există deja, însă numai în ceea ce priveşte conducătorii de vehicule, acestora fiindu-le interzis a efectua activităţi de natura a le distrage atenţia de la conducere, precum şi de a folosi telefoanele mobile atunci când se află în timpul deplasării pe drumurile publice, se mai arată în lege.