România are mari probleme în pandemia de coronavrius, a intrat în valul al treilea, iar secțiile de Terapie Intensivă sunt pline.
România este deja în valul al treilea în pandemia de coronavirus. Cazurile de infectare s-au înmulțit alarmant în ultima perioadă, motiv pentru care au fost adoptate noi restricții. Marea problemă este că majoritatea secțiilor de Terapie Intensivă din țară sunt pline și cu greu se mai găsesc locuri pentru pacienții nou sosiți.
În acest moment, așa cum era de așteptat, dominantă a ajuns mutația suferită în Marea Britanie. Acolo unde virusul a devenit mai puternic. Rata de infectare cu această tulpină, care este foarte agresivă, a devenit și mai mare.
România, într-o situație alarmantă în pandemia de coronavirus
Medicul Virgil Musta spune că sunt norocoși cei care nu au ajuns să cunoască realitatea provocată de pandemia din România. Adică, oamenii care nu au avut de-a face cu spitalele. Multe persoane nu cunosc presiunea foarte mare din ultimul timp, dar altele au simțit îndeaproape suprasaturarea spitalelor care pot acorda asistența medicală specifică formelor severe sau critice. În ultimele două săptămâni ne-am confruntat cu un număr foarte mare de cazuri de îmbolnăviri COVID-19.” A spus medicul din Timișoara.
Musta a atras atenția că foarte multe persoane nu ajung la medic la timp. „Zilnic se prezintă pentru evaluare aproape 100 persoane. Din păcate, un procent mare dintre aceste persoane se prezintă foarte târziu pentru aceste evaluări. Atunci când deja au forme avansate de boală, multe sunt deja forme severe, cu afectare pulmonară peste 50%.”
„Să nu lăsați garda jos”
Specialistul a vorbit din nou despre respectarea regulilor de protecție. Un lucru vital pentru a nu amplifica o situație care și așa este extrem de dificilă.
„Sunt două soluții! Prima și cea mai de dorit soluție este aceea de a avea un număr cât mai mic de noi infectări. Și automat un număr în scădere de forme grave. Acest lucru presupune respectarea în continuare, dar cu strictețe, a regulilor de protecție. Pe care deja le cunoasteți: purtarea măștii, distanțarea și igiena mâinilor.
Nimic nou aici, doar să nu lăsați încă garda jos, în nici un moment! Cu toate neplăcerile foarte frustrante pentru oricare dintre noi, rămâne soluția cea mai bună. Împreună cu vaccinarea, pentru a evita ceva care poate deveni un coșmar.” A mai spus Virgil Musta, care a continuat.
„A doua soluție presupune următoarea abordare. Dacă aveți simptome, testați-vă pentru a depista din timp boala. Țineți permanent legătura cu medicul de familie pentru a vă îndruma. Iar dacă simptomele evoluează, mergeți cât mai repede la spital pentru o evaluare! Acest lucru, făcut la timp, vă poate salva viața!
Trebuie să ajungeți la medic la timp
Evaluarea nu presupune internare în spital, se sună la 112, veți merge la spital și vi se va face o evaluare ce constă în analize de sânge specifice și alte investigații. Din care se va vedea nivelul de afectare a plămânilor, afectarea altor organe. După această evaluare, dacă starea nu e foarte gravă, veți merge înapoi acasă în aceeași zi, după cca 1-2 ore, dar veți ști cum stați. Ideal este ca această evaluare să fie făcută în jurul zilei a 5-a de boală.
„Sistemul medical românesc este la limita superioară a aglomerării, sunt foarte multe cazuri, spitalele sunt pline. Iar medicii și personalul medical este obosit.” A mai avertizat medicul timișorean.