În duminica de Florii, Părintele Vasile Pârjol, starețul Mănăstirii Cernica, ne îndeamnă să reflectăm la tradițiile creștine ale sărbătorilor ce urmează și să ne îndreptăm către ele cu autenticitate și compasiune pentru cei aflați în nevoie.
Ce semnificație are duminica Floriilor
Duminica Floriilor este o sărbătoare care aduce vestea Învierii pentru creștini. Marchează intrarea lui Iisus Hristos în Ierusalim, călărind pe un mânz, fiind întâmpinat de oameni care îi așterneau înainte ramuri verzi de salcie, măslin și finic.
În tradiția acestei sărbători creștine, mărțișorul purtat până în ziua de Florii este agățat de ramurile unui pom înflorit, iar zestrea este scoasă din casă pentru a fi aerisită. Creștinii participă la slujba de Florii cu ramuri de salcie, pe care, după Liturghie, le duc acasă ca simbol al biruinței vieții și le așează la ferestre și la icoane.
Potrivit celor mai recente statistici, aproximativ 1,8 milioane de români își sărbătoresc ziua onomastică de Florii.
Sfaturi de Florii, de la părintele Vasile Pârjol. Ce ne recomandă starețul Mănăstirii Cernica
Într-un material realizat de echipa Direcției de Comunicare și Mass-Media a Consiliului Județean Ilfov, părintele Vasile Pârjol, starețul Mănăstirii Cernica, ne îndeamnă să reflectăm asupra tradițiilor creștine ale sărbătorilor care urmează și să ne îndreptăm către ele cu autenticitate și compasiune față de cei nevoiași. De asemenea, subliniază importanța acordării atenției spirituale înaintea preocupărilor lumii materiale.
Starețul Mânăstirii Cernica a oferit și câteva îndrumări referitoare la împărășanie și pregătirea pentru Paște:
„Haina trebuie curățată prin post, pocăință, lacrimi, prin spovedanie, împărtășanie și viețuire creștinească. Deasta și când ne împărtășim sau înainte de venitul la biserică creștinul seara se îmbăiază și ia haine curate, tocmai pentru a fi întâlnirea dintre Hristos și el una cu adevărat specială. Și interiorul fiind pregătit și exteriorul.
Cele mai multe griji ale noastre sunt îndreptate cum să arate masa, șervețelul ce vin să punem, să nu uităm să îi invităm pe cei nevoiași, măcar să ieșim în întâmpinarea lor cu un pachet să aducem puțină bucurie unui suflet necăjit”, a declarat starețul.