O tânără de 31 de ani moare pe o masă de operaţie din Spitalul Judeţean din Timişoara în urma unei banale anestezii, înainte ca medicii să înceapă operaţia de hernie de hisc pentru care o programaseră.
La un an de la intervenţia care a curmat viaţa Ramonei Ionescu şi după ce dosarul a primit "neînceperea urmăririi penale", a fost redeschis, iar medicul vinovat, anchetat din nou. Până să se ajungă aici, familia a trecut prin momente incredibile: poliţiştii au cerut să i se verifice RH-ul şi alcoolemia victimei, nu teste care să arate ce anume a provocat moartea fulgerătoare a unei tinere sănătoase, care nu s-a mai trezit din anestezie. "Cel mic încă întreabă când vine mama"
Ramona Ionescu, de 31 de ani a venit din Severin la Spitalul Judeţean din Timişoara pentru o operaţie de hernie de disc. S-a internat pe 23 februarie, anul trecut. De la Severin la Timişoara a şofat singură iar în sala de operaţie a intrat tot singură. "O durea spatele. A fost programată pentru o operaţie uşoară", povesteşte familia. Fata a venit pe picioare la operaţie, dar a intrat în comă în timpul anesteziei, iar din spital a ieşit moartă.
Soţul tinerei, tatăl ei, copiii, sunt în doliu. "A trecut aproape un an de când s-a întâmplat totul. Cel mic încă întreabă când vine mama. Vă daţi seama că nu mai ştim ce să îi spunem. A lăsat în urmă doi copii, unul de 12 ani, altul de patru şi jumătate", spune Grigore Andronie, tatăl tinerei defuncte.
Pentru că ginerele trebuie să îi îngrijească pe copii, el a început demersurile pe la autorităţi ca să ancheteze corect moartea fiicei sale. "Fata mea a intrat pe picioarele ei în sala de operaţie, undeva la 9 dimineaţa, pentru anestezie, iar la ora 13 – 13,30, medicul i-a spus ginerelui meu că îi moare nevasta", povesteşte primarul comunei mehedinţene Ilovăţ, Grigore Andronie, tatăl tinerei. Câteva zile, pacienta a fost menţinută în viaţă la terapie intensivă, cu ajutorul aparatelor. Pe 1 martie a decedat.
"Manevrele de anestezie" induc coma
Ce s-a întâmplat cu adevărat în ziua fatidică şi nu vor să spună medicii, care sunt, toţi, foarte rezervaţi cu privire la acest caz, au dedus medicii legişti, în urma autopseiei. "În timpul manevrelor de anestezie starea neurologică a pacientei se deteriorează brusc cu comă GCS=3, midriază bilaterală, reflex cornean abolit, hipotensiune 50/20/mm Hg", explică dr. Mircea Gavriliţă, medic primar legist la IML Timişoara.
Poliţia cere stabilirea alcoolemiei
Anticipându-şi propunerea de neîncepere a urmăririi penale împotriva medicilor care au anesteziat-o de moarte pe Ramona Ionescu, poliţistul de caz, Nicu Doagă, nu a solicitat IML analize coerente. Se ştie că investigaţiile la IML se fac în baza solicitării anchetatorului. Care, în cazul de faţă, a cerut stabilirea alcoolemiei şi a grupei sangvine. "S-au cerut aspecte care nu au dus la stabilirea cauzei medicale a decesului, omiţând să se solicite specialiştilor să stabilească concordanţa dintre diagnosticul clinic şi cel anatomopatologic, greşelile de tehnică şi conduită medicală care au existat şi ce consecinţe au avut, dacă au fost sau nu prevăzute reacţii adverse ale anesteziei şi măsurile pentru combaterea lor, dacă momentul intervenţiei chirurgicale a fost bine ales şi justificat – răspunsuri care ar fi dus la stabilirea corectă a cauzei morţii", scrie tatăl Ramonei, într-o informare adresată ministrului Internelor, în care îl acuză poliţistul Nicu Doagă, cel care a anchetat moartea fiicei sale, de neglijenţă în serviciu.
Poliţistul are propriul film al morţii Fără să ţină cont de expertiza legiştilor, poliţistul care anchetează cazul îşi scurtează munca şi explică procurorului că la mijloc nu este malpraxis, propunând să nu aibă loc nicio urmărire penală. Agentul şef adjunct Nicu Doagă inventează un alt curs al evenimentelor spitaliceşti, fără ca nimeni să se sesizeze. El susţine că Ramona Ionescu a fost operată de hernie de disc (când de fapt aceasta a intrat în comă la anestezie, iar operaţia nu a mai putut avea loc) şi apoi că în timpul spitalizării starea i s-a agravat. Mai mult de cât atât, susţine că are informaţiile de la IML. "Din investigaţiile efectuate, rezultă că Ramona Ionescu a fost internată la data de 23 februarie cu diagnosticul hernie de disc lombară L4 dreapta, iar în data de 24 februarie a fost operată, dar starea acesteia se agravează iar în data de 1 martie intră în stop cardio respirator decedând la spital", susţine poliţistul Nicu Doagă. Apoi propune procurorului NUP, susţinând că moartea “a fost de natură patologică" în timp ce IML arată că la mijloc a fost un incident de anestezie. Procurorul a admis propunerea. Acelaşi lucru îl explică şi medicii spitalului. “A fost o problemă la anestezie. Aş prefera să vorbiţi cu purtătorul de cuvânt", ne-a declarat dr. Daniel Costea, şeful secţiei de Neurochirurgie a Spitalului Judeţean din Timişoara, cel care ar fi urmat să o opereze pe tânăra de 31 de ani.
Medicii din Austria: ”Cu siguranţă nu s-au făcut teste înaintea anesteziei”
În zilele cât tânăra a fost în comă, tatăl ei a încercat să o salveze ducând-o în Austria. "Am fost în Austria, la doctorul care l-a îngrijit pe Huidu (n.r. dr. Erich Schumtzhard, Spitalul din Innsbruck), cu hârtiile medicale ale fiicei mele aflate în comă. Acesta mi-a spus că nu vrea să dea vina pe colegii din România, însă cu siguranţă că nu au făcut teste pentru această anestezie. Şi nu au intervenit cum trebuie, ulterior. În urma incidentului, fiicei mele i s-a umplut creierul cu lichid", mai povesteşte Grigore Andronie. Apoi a început să conteste decizia de neîncepere a urmăririi penale şi să ăi scrie, din postura de primar, fostului ministrul de Interne Traian Igaş. La aproape un an de la moartea tinerei de 31 de ani, începe să se facă dreptate. În sensul că fostul ministru le-a cerut poliţiştilor timişoreni să redeschidă ancheta. Şi, după ce la dosar au apărut informaţii suplimentare, anestezistul este cercetat pentru culpă medicală. "Am făcut o cerere la ministrul de Interne. Era singurul lucru pe care îl mai puteam face după ce am primit NUP şi după ce ancheta poliţiei arăta cum arăta. Recent, am fost informat că s-a redeschis ancheta în ceea ce îl priveşte pe doctorul Brânzeu. Mă gândesc serios să dau în judecată şi în civl. Pentru că nu este normal să omori un om din vina ta şi să nu păţeşti nimic", mai spune Andronie. "În dosar, după plângerea făcută de tatăl fetei la soluţia iniţială a instanţei (NUP), s-au reluat cercetările, iar medicul anestezist este cercetat pentru culpă medicală", a declarat Andreea Cinteză, ofiţer de presă în cadrul IPJ Timiş.