SF? Nu, e realitate. Rusia va participa la exerciții militare cu NATO

Totuși, un raport al Alianței Nord Atlantice, publicat la începutul acestei luni, identifică Rusia drept una dintre principalele amenințări la adresa sa în următorul deceniu.

Marina rusă va participa la exerciții comune alături de țări membre ale NATO pentru prima dată în zece ani, a informat agenția oficială de știri RIA Novosti, citând Flota rusă a Mării Negre.

Exercițiile multinaționale Aman-2021 vor avea loc în luna februarie în largul orașului Karachi, în Pakistan.

Pe lângă Rusia, exercițiile vor include și nave din Pakistan, Statele Unite, Marea Britanie, China, Japonia, Turcia, Filipine, Malaezia, Sri Lanka și Indonezia, scrie The Moscow Times.

Rusia va fi reprezentată de o fregată, o navă de patrulare, un remorcher de salvare, o unitate a corpului de marină, o echipă de deminare și un elicopter. Este vorba de exerciții internaționale anti-piraterie.

Ultima dată când marina militară rusă a operat cu nave NATO a fost în 2011 în largul coastei Spaniei, ca parte a exercițiului Bold Monarch.

De atunci, a organizat exerciții militare numai cu Turcia, țară cu care Moscova are legături mai strânse, scrie Deutsche Welle.

NATO a declarat că alianța în sine „nu are planificate exerciții cu Rusia”, chiar dacă țările NATO au fost implicate individual.

„Cooperarea noastră practică rămâne suspendată din cauza anexării ilegale și nelegitime de către Rusia a Crimeei, în 2014”, a spus un oficial.

Relațiile dintre NATO și Rusia s-au deteriorat în ultimii ani, ca urmare a unei schimbări de guvern în Ucraina și a anexării ulterioare a Crimeei de către Rusia.

NATO a lansat un raport, la începutul acestei luni, în care spunea că Rusia va rămâne o amenințare semnificativă pentru următorul deceniu. China a fost, de asemenea, identificată ca o forță importantă.

În luna septembrie, șeful Statului Major al Forțelor Armate din Rusia, generalul Valeri Gerasimov, a acuzat blocul militar occidental că și-a intensificat prezența în apropierea frontierelor rusești.

„Creșterea activității militare a SUA și NATO nu are loc în Atlantic sau în Caraibe, ci la o distanță de 20 până la 30 de kilometri de granițele rusești", a spus generalul Gerasimov. El a adăugat că rapoartele despre comportamentul rusesc agresiv difuzate în cadrul NATO sunt „false”.

Anterior, se raportase că bombardierele strategice americane au efectuat exerciții în august și septembrie, simulând atacuri asupra țintelor militare din sudul Rusiei.