Evenimentul ZileiActualitateSexul oral, vinovat de înmulțirea cazurilor de cancer în gât

Sexul oral, vinovat de înmulțirea cazurilor de cancer în gât

Sexul oral, vinovat de înmulțirea cazurilor de cancer în gât
Experții americani tind să pună pe seama sexului oral incidența crescută a cancerului în gât la persoanele de vârstă mijlocie și la tineri.

Vinovat de înmulțirea cancerelor orofaringiene este Virusul Papiloma Uman (HPV), care poate fi transmis și pe cale sexual-orală.
Deși incidența cancerului oral per total a început să scadă, datorită renunțării la fumat (principalul factor de risc , alături de alcool), incidența cancerului la amigdale și la baza limbii, provocate în special de HPV, este în creștere în ultima decadă.
„Peste 60%-70% din cancerele la baza limbii și la amigdale din SUA sunt asociate cu virusul HPV”, explică dr. William Lydiatt, șeful secției de chirurgie-oncologie la University of Nebraska Medical Center din Omaha, SUA.
Riscul crește odată cu numărul partenerilor sexuali
Un studiu din 2007, publicat în „New England Journal of Medicine”, arată că tinerii care au făcut cancer,  din cauza infecției cu HPV, au avut parteneri sexuali multipli.
6-7 parteneri de-a lungul vieții înseamnă un risc triplu de cancer orofaringian (baza limbii, amigdale, faringe). Mai mult, peste 26 de parteneri sexuali înseamnă un risc de zece ori mai mare. 
„Practicile sexuale s-au schimbat de-a lungul timpului, iar sexul oral a devenit foarte popular. Era de așteptat să crească infecțiile cu HPV și, implicit, afecțiunile asociate”, a subliniat dr. Greg Hartig, șeful Secției de Chirurgie de la Universitatea din Wiscosin.
Doar anumite tulpini ale virusului HPV dau cancer
În 90% dintre cazurile de infecție cu HPV,  virusul este distrus în mod natural de sistemul imunitar în doi ani, dar, în anumite cazuri, anumite tulpini ale virusului pot duce la cancer cervical sau la tipuri mai rare de cancer, precum cel orofaringian.
Vestea bună este că aceste tipuri de cancer oral provocate de HPV răspund mai bine la tratament decât cele asociate cu fumatul și consumul de alcool.


Accesează: