Severin a picat în plasa cu bani a ziariştilor "lobby-işti"

La începutul acestei luni, eurodeputatul PSD a căzut la o învoială de 12.000 de euro cu jurnalişti sub acoperire, pentru un amendament care fusese depus deja de PDL-istul Sebastian Bodu.

Un eurodeputat român şi-a făcut loc în schema unui scandal de corupţie în Parlamentul European. PSD-istul Adrian Severin a muşcat momeala unor jurnalişti de la "Sunday Times", care s-au prezentat drept lobbyişti şi i-au propus promovarea contra cost a unui amendament la o directivă europeană vizând despăgubirea deponenţilor băncilor aflate în faliment.  Pentru că modificarea fusese deja înaintată de eurodeputaul PDL Sebastian Bodu, Severin s-ar fi mulţumit cu 12.000 de euro de la falşii lobby-işti, pe motiv că s-a interesat vreme de trei zile de amendament.

PSD-istul nu este singurul care a căzut în plasa ziariştilor. Au păţit-o şi un sloven, Zoran Thaler, şi austriacul Ernst Strasser. Dacă acesta din urmă a demisionat din Parlamentul European, la cererea şefului său de partid, iar la Bruxelles a început deja o anchetă, Severin reclamă acţiuni de denigrare a sa, iar preşedintele PSD, Victor Ponta, susţine că nu e la curent cu acest caz.

Povestea unui amendament

Din decembrie până în martie, Adrian Severin a avut o serie de întâlniri cu jurnaliştii de la "Sunday Times", care s-au prezentat drept lobby-işti şi i-au cerut europarlamentarului român să depună un amendament privind prelungirea termenului de despăgubirea deponenţilor băncilor aflate în faliment, de la o săptămână la o lună.

După ce a discutat cu mai mulţi colegi din Parlamentul European şi a aflat chiar că modificarea fusese deja promovată de PDL-istul Sebastian Bodu, potrivit înregistrărilor, Adrian Severin s-ar fi mulţumit cu 12.000 de euro pentru două-trei zile de documentare.

Mai mult, susţin ziariştii de la "Sunday Times", PSD-istul le-a transmis un mesaj prin care-i informează că le-a trimis o factură de 12.000 de euro pentru "servicii de consultanţă privind codificarea Directivei 94/19/EC şi Directivei 2009/14/EC şi amendamentele la acestea".

După ce aranjamentul a fost dat în vileag, Severin a negat că ar fi primit banii. "Deşi pentru ceea ce am făcut pentru ei îmi datorează bani. Am făcut analize, am pierdut timpul pentru ei", a comentat el, precizând că suma i se datora pentru consultanţă, conform unui contract parafat în ianuarie, şi nu pentru depunerea amendamentului, pentru că nu a vrut să facă acest lucru.

Mai mult, el s-a declarat victima unei "acţiuni de denigrare atât a persoanei sale, cât şi a Parlamentului European".

Ce spune Bodu

Împins în scandal, eurodeputatul PDL Sebastian Bodu susţine că amendamentul invocat de PSD-ist este unul mai vechi şi nu are nicio legătură cu presiunea pusă de falşii lobbyişti.

El spune că, în calitate de raportor al PPE privind modificarea directivei referitoare la fondurile de garantare, s-a întâlnit, în decembrie anul trecut, cu raportorul principal Dimitar Stoyanov, care susţinea şi el prelungirea termenului de plată a compensaţiilor pentru deponen ţii unei bănci aflate în faliment de la o săptămână la o lună.

Bodu precizează că a depus amendamentul în februarie şi-l va susţine şi astăzi, când se va dezbate în Comisia pentru Afaceri Juridice. PDL-istul mai spune că Adrian Severin l-a contactat în luna februarie să-l întrebe despre modificările directivei, însă nu ştia şi nici nu a fost informat de vreo înţelegere a PSD-istului cu lobby-iştii. De altfel, Severin a recunoscut că nu i-a cerut lui Bodu promovarea amendamentului. "Consider că ne aflăm în faţa unei acţiuni de denigrare şi de defăimare atât a persoanei mele, cât şi a Parlamentului European.“ ADRIAN SEVERIN, europarlamentar PSD